Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

J72a41n20a 75M81a64j67o74v47á

29. 11. 2019 22:35

No vida...až přiště zanořím vařešku do těsta, budu vědět, že vlastně rozrolovávám molekuly lepku. Díky.R^

2 0
možnosti

Je to hned veselejší, když člověk ví, proč to jde tak ztuha. R^:-) Krásný den, Jani, mějte se moc hezky!

1 0
možnosti
Foto

Pouze jeden diskutující správně podotkl, že při kynutí těsta vzniká skleníkový plyn CO2! Takže na klimatické změně se velkou měrou podílejí právě předvánoční přípravy! :-)

1 0
možnosti
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti

Mimochodem - to bábovkové těsto - tady se mísí žloutky ušlehané s cukrem krupice a citronovou kůrou, přidává se pak tenkým pramínem olej (docela dost) a až do této skoro majonézy zadělává vlažnou vodou - najednou je z toho bílá mléčná "polívka" a do té, úplně nakonec se přidává PH mouka prosátá s prdopečem. Voda je zde na zadělání kupodivu nejlepší. Pak se na nic nečeká a těsto lije do vymazaného plechu a vysypaného PH moukou a pak už můžete přidávat třeba vypeckovaný višňový kompot a je z toho bezva bublanina. Nebo do bábovky či jiné formy, kakaový vnitřek se dělá tak, že se trochu těsta dá stranou a přidá prosívané kakao. Trouby musí být vždycky u obou typů těst rozpálené na 180°C (kakaová se peče déle). Ta bublanina je nebe v hubě - a je to jednoduché, jak facka. :-)

1 0
možnosti

R^ To je skvělé - díky moc. R^

0 0
možnosti

Zajímavý blog Dani. Nějak mě nenapadlo uvažovat nad těsty z chemického pohledu. Také prima diskuse. Jen bych krapet doplnila - je vážně rozdíl, když kynuté těsto mícháte v robotu silnou metlou, anebo když si dáte práci vlastníma rukama. Mám dojem, že z robotu je víc vzdušnější, naopak rukama je tak, jak bylo od babičky a jak má být. A co se týče kynutých těst - není jedno, v jakém pořadí se míchají suroviny. Osvědčilo se pořadí:

1/5 prosáté mouky naprosto bez ničeho (ani sůl ne) + rozdrobit droždí co nejjemněji + vlažné mléko /jako pro miminko/ - nechat vykynout kvásek

a zatím smíchat vše sypké - zbytek mouku s cukrem, případně kořením a nakonec i solí a citronovou kůrou strouhanou,

připravit si žloutky (bílky ne, pečivo by rychle tvrdlo) a buď tekutý tuk (máslo, olej) nebo máslo pokojové teploty.

Pak se do vzešlého kvásku přidá sypká směs se žloutky, zalijeme vlažným mlékem a rychle mícháme. Až když se začíná objevovat těsto kompaktnější, přidávat tuk. Nejlépe rozpuštěné máslo, anebo olej. Povolené máslo přidávám tak, že ho utřu s vejci a cukrem a tuto směs přidávám také až nakonec. Jednou se mi stalo, že jsem do kvásku s moukou vrazila olej jako první - skoro to nevykynulo. Bylo to na 4 vánočky a nakonec se upekly úplně rozteklé po celém plechu (skoro se tam nevešly na šířku:-))

Vypadá to jako alchymie, ale není. Většinou používám přepuštěné máslo, sádlo a občas i olej, ale ten je nejlepší na ovocné koláče (švestkový s mákem mňam, ale pozor - mák na vrch už se pokapává sádlem) a na bábovkové skoro piškotové těsto. Vypadá to jako alchymie a asi i trochu je, ale není to tak složité. Kupodivu se ho dnešní kuchařská esa trochu bojí.

Dani a ještě by mě zajímalo, co se děje v taženém těstu na štrůdly - také skvost našich babiček. Co tam ten ocet provádí, že se tak dobře vytahuje? Dík a zdravím.

0 0
možnosti
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti

Paní Tenzler, proč víno při vaření chutná jinak, než při podávání? Aneb, jako, že při vareni jsme se namazali jako klokaní?;-)

1 0
možnosti

Řekla bych, že to bude pohybem. :-) Tímto je dokázáno, že pohyb je škodlivý.

0 0
možnosti

Manželka bohužel musí držet bezlepkovou dietu. Alergie na lepek se u ní projevila až v 68 letech. Pak jsme se začali o problém zajímat a zjistili jsme, že takto postižených osob přibývá, po válce tím trpělo pár tisíc osob, dnes jich je u nás myslím 200 000. Vysvětluje se to šlechtěním obilí, které má dnes více lepku a lépe kyne. Jediný ochranný prostředek je držet přísně bezlepkovou dietu.

1 0
možnosti

Těch lidí, co to opravdu mají, je mi strašně líto. Ono to není nic moc... Ale člověk si to bohužel nemůže vybrat... Vám i Vaší paní krásný večer, Ladislave! Mějte se moc hezky! R^:-)

1 0
možnosti

Opravdu to podáváte pěkně, Dano. :-) Tak musím přihodit něco z praxe a doporučit všem, aby doma hnětli těsto jak zastara - vlastní silou, vařečkou nebo rukama. Vhodný poměr vody (mléka, podmáslí atd.) a mouky je sice také stanovitelný opticky, ale síla potřebná k započetí hnětení po promíchání ingrediencí je zřetelnější a jednoznačný ukazatel. No, musí člověk nabýt zkušenost pravidelným hnětením všech možných těst, to je pravda - ale co, dělá tak i něco pro své tělesné zdraví. ;-) To je první výhoda manuálního hnětení, druhá spočívá v tom, že okamžik, kdy je škrob rozmělněn (a přestal být slepeninou, jak stojí v dnešním blogu) a kdy jsou vytvořeny správné struktury lepku (taktéž), je stejně tak nejen vidět, ale i cítit. Jak to píšou v kuchařkách - hněteme, dokud není těsto hladké a vláčné (lepek OK) a přestane se lepit na vařečku (škrob OK). Když člověk vesele investuje energii do hnětení, cítí to v ruce asi tak, jako řidič starého nafťáku překonání vrcholu kopce - najednou to jde samo.

Takže vyhrnout rukávy a do díla! Dobře vypracované těsto je podmínka debužírování! ;-)

2 0
možnosti

Proto, když doma chtějí chlapi kynuté koláče nebo nějakou podobnou zhuverilost, řeknu ano, ale losněte si, kdo to bude vařechou hníst. A máte pravdu, je to neuvěřitelná dřina. :-)

1 0
možnosti
Foto

Dano, když jsem zahlíd ten váleček, zdá se mi, že je to ještě ten starší model, který oproti lehčímu novému, je nebezpečnější pro muže při pozdním příchodu z hospůdky:-)R^

0 0
možnosti

To je jen ilustrační foto - sama mám taky ten modernější, co se spíš podobá násadě od smetáku. :-) Děkuju za milou návštěvu a krásný večer do Norimberku. R^

0 0
možnosti
Foto

Píšete často o jídle a co je a není zdravé. Mne zajímá, jaký je Váš názor na tradiční židovskou kuchyni, kde je vždy oddělená mléčná část kuchyně od masné. Cituji z Wikipedie:

"Velmi přísně se také dodržuje pravidlo oddělování jídel masitých od jídel obsahujících mléko („Neuvaříš kůzle v mléce jeho matky“). Při zpracování navzájem dle pravidel neslučitelných potravin se používají různé sady nádobí, skleničky, příbory ale i třeba různé utěrky."

Zdroj https://cs.wikipedia.org/wiki/Židovská_kuchyně

Je tato tradice nyní nějak vědecky vysvětlitelná? Nebo je to jen náboženský rituál.

Například zákaz jezení vepřového masa se prý dá v historickém kontextu vysvětlit. Prasata tenkrát trpěla jistou nemocí, byli v něm jisté ... a protože tehdy nebyly mrazáky, tak bylo nejlepší jezení vepřového masa prostě zakázat.

To s tím odděleným nádobím může někoho překvapit. Znal jsem však člověka, který tvrdil, že když se jednou dá do sklenice mléko, tak z té sklenice už mu pivo chutnat nikdy nebude a to ani, když mu nikdo neřekne, že v té sklenici mléko kdy bylo. Toto asi neplatí pro každého, lidé jsou různě citliví.

0 0
možnosti
Foto

oprava

... byly v něm jisté ... ...

Co v něm bylo si již nepamatuji. Byly to možná bakterie nebo nějací paraziti, které se v teple množily a lidem pak škodily.

0 0
možnosti
Foto

Nejenom těsto kyne. Někteří lidé také kynou a vypouštějí přitom stejně jako těsto skleníkové plyny.

1 0
možnosti

Jaroslave, ty jsi pěkné číslo!:-)))

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS