Děkujeme za pochopení.
J89o22s96e65f 44B21á87r98t80a
Když jsem byl malý, vzala mě teta v Praze do učňovské pekárny. Pečivo se dělalo původní technologií a upečený rohlík, šel rozmotat do původního čtverce. Čerstvý vydržel týden.
D57a65n12a 32Š56u67m79o18v72á
Dík za zajímavé poznatky Dani. U nás se nejvíc konzumuje tmavé celozrnné pečivo a kváskový chleba. Jsme dva. Nakupujeme na 5-6 dní cca 12 housek a 1 chleba. Z toho 6 housek vydrží 3 dny dobře měkké. Chleba půlka. Druhou polovinu nákupu ihned zamrazujeme - a po rozmrazení housky postupně rozpékáme. Přijde mi to lepší, než gumové rohlíky z hypermarketu. Občas koupím bílé pečivo a to hlavně na strouhanku. Doma namletá je o třídu lepší, než hotová kupovaná, podezírám je, že to trochu míchají s nadrcenými zbytky chleba. Občas se utrhnu a chleba si upeču domácí, ale ten kupovaný kváskový je také dobrý, a tak to nepřeháním. Jen se občas hůř shání. Nekváskový chleba se jíst opravdu nedá. To si dám radši kneckebrot.
D25a59n74a 85T59e58n37z71l17e90r
Také to tak mám. Peču tedy víc doma, ale spíš z donucení, protože kupovaný chleba a pečivo nedělají jednomu členu rodiny dobře. A tak jsem díky tomu zjistila, že to vůbec není jednoduché.
Mějte krásný den, Dani, děkuju za milou návštěvu.
I52v80o 33Ž79á75č44e35k
Chléb kupuji přibližně 2x týdně a až do konce své kariéry bývá jedlý. Rohlík je druhý den gumový a třetí den na strouhanku.
T23o33m98á78š 27T90a23t75í58č44e72k
Já bych zase až tolik nenadával. Však co - člověk to ví, že se jedná o pečivo určené k okamžité spotřebě. Když se vlastně totéž odehrává ve Francii, a to i v rodinných pekárnách, kde člověk kouká na pece, nikomu to nevadí: croissanty jsou ráno, v devět po nich není ani drobek, bagety se pečou do desíti, do jedenácti se nějaká zapomněla výjimečně, potom přijdou ještě fisetky, aby bylo pečivo k obědu, atd. atd. Když jsem nějak na cestách nebo zasypán prací, koupím si (v ČR) něco u pultu s lahůdkama, k tomu pečivo, a sním to hned. To se dá, pokud to člověk nedělá denně.
P60e36t72r 13K67o75r41e32c56k21y
Díky za blog, jsem vždy spokojený, ale pravda je, že mi začal tvrdší chleba chutnat, teda mému tělu nevadí...
D42a66n84a 72T43e96n68z60l19e11r
Rozhodně není škodlivý. A na tenko nakrájený a na topení usušený je vyloženě lahodný. Kůrka začne být sladká, což není překvapivé, když většina materiálu mouky se skládá z komplikovaného škrobu, vzniklého z jednoduchého cukru. Zjevně to degraduje až do levelu glukózy.
Krásný večer, Petře a díky za zájem o blog.
K24l64á71r21a 53T93ů21m66o15v23á
Já to říkám pořád, že z lednice ten chleba není dobrý.
D23a54n38a 70T48e52n54z87l55e98r
Není ... a je daleko rychleji nedobrý než když zůstane ležet volně... To je docela paradox... ale je to tak. mějte krásný večer, Kláro, ať se vydaří.
P26a21v26e88l 62D79v72o96ř32á76k
Zkuste chléb a housky ze svijanské pekárny. Kuchyňská chemie nad tím bude vrtět hlavou, jak to, že jejich pečivo netvrdne a vydrží poživatelné týden.
Napovím: je tam též vyhlášený pivovar.
D92a69n69a 83T46e94n64z61l59e73r
Čím by to mohlo být? Dám se poddat. Krásný večer, Pavle a díky za zájem o věc.
H64o73r27s42t 97A86n38t23o33n 89H52a80s14l19b83a12u48e82r
Nejlepší je mít dobrého pekaře naproti s možností chodit pro chleba každý den. Dano, o včerejším svátku jsi určitě měla chleba přímo z pece
D24a44n37a 30T52e84n54z33l53e87r
Rozmrazila jsem si rohlíky od minula, když peču, peču toho víc do zásoby. Takže byly jako nové. Překrásný večer do Norimberku'
J92i37ř81í 44P52l93í82v90a
Chleba mi vydrží minimálně 10 dní. Peču z asi ze čtvrtiny žitného kvásku plus nastrouhaný 2 brambory a obvyklé suroviny.
D75a51n58a 72T41e34n22z65l59e98r
Brambory jsou skvělé, protože při degradaci uvolňují to správné množství vody. Vlastně se traduje, že čím víc vody tím lepší - takže se dá pečivo vylepšit také tím, že část hmoty zaměníte za uvařenou kaši. (cokoliv, od krupice, přes vločky, oříšky, apod...) Dávala jsem až 400 g na dvě kila, podle chuti... Bramborová kaše - to je také taková škrobovo-vodní bomba, tou se to dá vylepšit poměrně bezpracně.
Krásný večer, Jiří a děkuju za návštěvu a za tip s bramborami.
Š44t55ě81p13á85n 52B50i39c88e22r54a
A k těm rohlíkům. V Soběslavi byla pekárna, ve které se pekly moc dobré rohlíky a housky. Žádné gumáky jako jsou ty dnešní. A pekař to vysvětloval tím, že čím chudší těsto, tím chutnější rohlík. S pár ženskými pekl postaru. Rohlíky rolovali a housky pletli. Šel do důchodu před 40 lety a od té doby jsem podobně dobré pečivo nejedl.
D83a89n79a 12T58e52n31z74l40e18r
Ty opravdové staré pekárny pekly technologií, která trvala běžně 36 a víc hodin. Od kvásku až k hotovému výrobku. To dnes prakticky nikdo nedělá. Už vůbec ne u nás - a u vás tomu také nedávám moc velkou šanci. Denně u nás už roky průměrně zavřou dvě pekárny. Prakticky veškeré pečivo (a to i v těch malých krámcích) dnes pochází z obrovské fabriky nedaleko Leipzigu, která dělá pečivo pro půlku Evropy. Zamražené polotovary, nacpané vylepšovadly, se rozváží do "pekáren", které jsou pekárnami jen podle jména. Vzadu mají rozpékací automat, něco jako velkou troubu. Opravdové pečivo by dnes už nikdo nezaplatil (tedy tu práci kolem toho).
- Počet článků 969
- Celková karma 19,02
- Průměrná čtenost 1329x