Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Probíhá rekrystalizace škrobu i v mrazáku při teplotě -18? Pamatuji švédské odběratele, kteří si z ČSSR domů vozili láhve rumu a chleba. Z rumu vařili grog a bochníky nakrájeli na plátky, dali do mrazničky a měli ho k dispozici do příští návštěvy našeho národního podniku.

0 0
možnosti
DT

Tam ne. Nebo jen velice pomalu. Čerstvé pečivo se dá dobře zamrazit, po rozmrazení je jako nové. Také cukroví se dá zamrazit. R^

Mějte krásný večer, Štěpáne, a díky za návštěvu a zájem o věc. :-)

0 0
možnosti
TT

Technologie výroby pečiva je fascinující obor! :-) Musím se přiznat, že ta retrogradace mě trochu překvapila - i když jsem na ni samozřejmě okamžitě kýval; to že k ní dochází, by mě samotného nikdy nenapadlo.

Ovšem rychlost tvrdnutí musí být ovlivnitelná ještě dalšími faktory, nejen tím tukem. Známé je, že žitný, nebo spíš žitno-pšeničný chléb z těsta vypracovaného tradičním způsobem vydrží standardně dva týdny, ostatně ještě za první republiky venkovani chodili se svým těstem k pekařovi právě jednou za čtrnáct dní, jednou týdně to mělo smysl jen na opravdu velkém statku. Jak ovlivňuje důkladné hnětení těsta, ale především dlouhatánské kynutí pomocí kvásku obsahujícího spolu s kvasinkami mléčné bakterie, to je organika ve své nejpoutavější podobě. Kyselina mléčná při tom bude hrát důležitou roli, ale asi i pevnější struktury zabraňující úniku vody. (Trocha spekulace neuškodí. ;-))

0 0
možnosti
TT

*Jak trvanlivost ovlivňuje

0 0
možnosti
DP

Dano, od Vas se clovek vzdycky neco zajimaveho dovi, at uz se jedna o treba vesmir a nebo naopak neco tak "prizemniho" a kazdodenniho jako pecivo

5 0
možnosti
DT

Jste moc hodný, děkuju! :-) A přeju moc hezký večer, Dane, ať se vydaří. R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 971
  • Celková karma 19,86
  • Průměrná čtenost 1327x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.