Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Děkuju a přeju krásný den. :-)

0 0
možnosti

Jak dlouho že bude existovat ve vesmíru život Dani? Tak dlouho, dokud - počkej, musím se podívat přesně, jak to říkal. Už to mám - dokud bude existovat "Fluktuace v prvotní singularitě". :-) Já sice nevím, co to přesně je a on taky ne, ale takto mluvil můj kamarád o Velkém Třesku, a to by klidně mohlo být. ;-D Zkrátka, dokud to v našem Vesmíru bude třískat, měli bychom pátrat po zelených mužíčcích s anténkami na hlavách (nebo aspoň lítajících bacilech podobného tvaru). Nebo ne? Přeji krásné ráno Dani a užijte si svátek, ať už čehokoliv. :-):-)

1 0
možnosti

Děkuju. Vám také krásný den. :-) Život bude moci existovat, dokud najde dost energie. Za konec vesmíru se dnes považuje energetická smrt, tedy život ve vesmíru skončí smrtí vesmíru (big rip) kdy se všechno od sebe vzdálí natolik, že přestanou dávat smysl fyzikální zákony. Je docela pravděpodobné že se to opravdu stane, protože rozpínání vesmíru se pořád urychluje, jednoho dne bude stav vesmíru fyzikálně nesmyslný.

Mějte krásný víkend, mějte se moc hezky. R^

0 0
možnosti
Foto

Pokud vycházíme z toho, co postupně a stále ještě ne do všech důsledků poznáváme či rozkličujeme zde na Zemi, pak lze potvrdit: Život ve vesmíru existuje. A to na planetě Zemi.

A domnívám se, že z pohledu přírodních věd je nezbytná otevřenost. Čili můžeme zůstat otevřeni představě, že přítomnost života je možná ve vesmíru i jinde než v "naší" sluneční soustavě. A nelze jednoduše tvrdit například, že "život nikde jinde neexistuje" jen proto, že pro takovou existenci zatím nemáme důkazy.

Za podstatnou považuji problematiku filozofické a teologické definice života. Je zde například teilhardovská otázka: "Kde se vzala chuť žít?" Ale myslím si, že ani v těchto oblastech lidského bádání (filozofii a teologii) není namístě vylučovat apriorně přítomnost života jinde ve vesmíru.

Moc bych se nad tím vším nevzrušoval, třeba na to jednou přijdeme a ve vhodnou dobu se důkazy o jiných živých zónách ve vesmíru objeví. Anebo taky ne. Prozatím bych se zajímal například o to, zda se nám jako lidstvu podaří ustanovit nějaký způsob trvalé přítomnosti na Marsu a fakticky tam introdukovat život...

1 0
možnosti
Foto

Já bych to právě z hlediska našeho stavu – o kterém píšu v komentářích níže – nám ani Marsu vůbec nedoporučoval. Zatím se tu – striktně z globálního hlediska, jakožto organismus – bez jakýchkoli pochyb a zcela evidentně chováme jako virus či parazit. A nejsme psychicky natolik vyspělí, aby bylo pro vesmír vhodné (na což my samozřejmě dlabeme), abychom se šířili dál. Stačí se podívat kolem sebe. V oceánu ostrovy odpadu velikosti trojnásobku Francie, a my chceme se svými McDonaldy a přecpanými věznicemi kolonizovat další vesmírná tělesa. No nazdar... emzáci, prchejte. :D

Jinak je tu ještě jeden aspekt – a myslím, že to je něco pro vědce: z hlediska nezměrné gigantičnosti vesmíru a čisté matematické pravděpodobnosti je zhola vyloučeno, aby lidstvo bylo jediným inteligentním životem ve vesmíru. To je podle mě z tohoto hlediska naprosto nemyslitelné. A uvažte – byl by to svým způsobem zázrak (největší ve vesmíru, že ano), jenže jaký? Není to tu trochu nepodařené? Bylo by tohle vše, na co se vesmír zmůže? Tedy, to by ovšem bylo fiasko, hodně gigantické fiasko. Největší za celou historii času a prostoru... :D

0 0
možnosti
Foto

Dobrý den, díváte se na to asi spíše technicky/vědecky, což chápu. Mohli bychom například uvažovat, že jsme komunikační stopy (oficiálně) nezachytili, protože na to prostě nemáme technické vybavení, atd. atp. Já mám ale dojem, že je třeba postavit se k tomu spíše filozoficky, či snad sociálně. Náš nekonečný antropocentrismus zjevně vůbec nebere v potaz, že civilizace natolik vyspělá, aby nás mohla z dálky pozorovat, by prostě a jednoduše zatím vůbec nemusela mít zájem nás oficiálně kontaktovat, a to z důvodu toho, jak si vedeme a jak to tady vypadá. Proč si lidé pořád myslí, že je na nás – podívejme se kolem sebe – každý tak zvědavý?

Více jsem to popsal tady:

https://paveljerabek1.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=680200

Hezký den.

0 0
možnosti

R^ To je rozhodně zajímavý přístup k věci. R^

Může klidně být, že ještě nevíme, co všechno nevíme - a že "jinde" mají takové technické možnosti, že jim o kontakt s námi vůbec nejde (nač kontaktovat psa, který ani neví jak fungují hodinky - my jsme přesně v pozitic toho psa, protože ani nevíme, jak je to s elektromagneticky nereragující hmotou natož s temnou energií...)

Nebo jsou prostě příliš daleko. Jejich komunikace se ztrácí v šumu. Bylo by legrační, kdyby to byla další milá náhoda vesmíru - jsme všichni od sebe tak daleko, že se nám nevyplatí ostatní navštívit a pozabíjet....

Mějte krásný den, Pavle - a díky za návštěvu. :-)R^

2 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS