Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LB

Díky za zajímavý článek. Venuše je nepochybně zásobárnou sloučenin na bázi uhlíku a dalších, leč problém bude spočívat v tom, jak jakékoli zařízení natrvalo umístit do horních vrstev její atmosféry, aby dělalo to, co má. Aby to tam prostě letělo a nespadlo na zem. Povrch Venuše je totiž docela dobrou definicí pekla, teplota nějakých 450 stupňů, tlak stokrát vyšší, než na Zemi. Tam si nějaké trvale umístěné zařízení dovedeme představit ještě hůře.

Aby byla Venuše obyvatelnou, bylo by třeba jednak nějak navázat ten uhlík z její atmosféry do pevného skupenství na povrch planety, aby se tlak snížil a především, což by patrně byl problém ještě větší problém, nějak snížit energetický příkon ze Slunce dopadající na povrch planety. V tom je totiž taky zásadní problém, nejen ve skleníkovém efektu, který Venuši tak rozpálil.

0 0
možnosti
DT

R^ Technologicky bych to neviděla moc černě. Do atmosféry by se taly umístit "balóny". Jediná podmínka, udělat je opravdu vzduchotěsné. Čím hustší atmosféra, tím je těžší a tím menší by musely být tahle nadlehčovadla pro základny.

Vzduchotěsné proto, aby ty nadlehčovací moduly mohly být vakuované nebo alespoň částečně. Energie na to bude dost. Stačilo by tedy jen pracovat s čerpadly.

Samotná Venuše by se dala stínit - právě takovými solárními elektrárnami, umístěnými do lagrangeova bodu mezi Venuši a Slunce. Výhoda - drží tam samy. Nevýhoda - muselo by to být opravdu velké zařízení. Ale zase... materiál by se dal na jejich stavbu sehnat přímo na Venuši.

Jsou to samozřejmě jen teorie - ale to byly první letadla také. :-)

Krásný den, Lukáši a díky za zájem o věc. R^

2 0
možnosti
PV

P54a24v74e78l 81V24é25b22r

11. 1. 2021 8:37

Tak tady se dostavil efekt zmiňovaný v minulém blogu s názvem "aha".

Osobně si nemyslím (a mám podezření, že ve shodě s vámi), že bychom měli tady, na své matičce Zemi, nějaký skutečný, nevymyšlený, problém s CO2, ale metoda na získání čistého uhlíku se vždycky hodí, že?

Pěkné pozdravení tam k vám a přeji příjemné procházky v mrazivém počasí, které kupř. Čumák přímo zbožňuje.

0 0
možnosti
VV

Ja s nim problem mam. Po nekolika prodejich firem neni uz tak jednoduche nechat si naplnit ty 825g bombicky na vyrobu sodovky.

0 0
možnosti
  • Počet článků 972
  • Celková karma 19,86
  • Průměrná čtenost 1325x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.