Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DT

Jsem ráda, že se líbilo, Jaromíre. :-) Mějte krásný den.R^

0 0
možnosti

Je mi trochu smutno z toho, jak se tato cena uděluje. Docela mě překvapilo, že různé čachříčky se nedatují jen z poslední doby, ale vlastně si to užil už i takový vědec, jako byl Mendělejev a pochopitelně také Lothar Meyer, o němž už nikdo z nás běžných lidí mimo obor vůbec neví. Zato půl zeměkoule ví, že ji dostal za mír (!) třeba Jásir Arafat (1994)... No, asi v tom Stockholmu a Norsku, kde to pečou, máme, co si jako Zeměkoule zasloužíme, ale tratí na tom géniové. Zdravím Dani a pěkný víkend přeji. R^

4 0
možnosti
DT

Nobel se musí obracet v hrobě tak, že už musí být notně ošoupaný.

Politikům prostě nikdy není dost slávy a moci. Vidíme to na každém kroku. :-/ Brzo se k tomu budeme moci vyjádřit u voleb. Pokud budou...

Ale nekažme si den. Mějte krásný vídend, Dani. Ať se vám vydaří... :-)R^

4 0
možnosti
DT

Jsem ráda, že se líbilo, krásný den, Horste. :-)R^

0 0
možnosti
JZ

Zasloužená karma. R^:-) Podobně dopadl náš český profesor Jan Jánský, objevitel krevních skupin, který také nedostal Nobelovu cenu.

4 0
možnosti
VV

Dnes nejste pane Zieglere ve forme. Uz vas opravoval nekdo kvuli jensi Lehmanovi, a český profesor se nejmenjuje Jan Jánský, ale Jansky.

Kdysi o nem byl natocen film a on tam na tabuli tu carku nad a vzdy umazaval.

2 0
možnosti
Foto

Já bych, s dovolením, jen malinko upřesnil. Mendělejev byl na Nobelovu cenu navržen, bylo to těsně před jeho smrtí a v pozadí negativního stanoviska komise byly zřejmě osobní animozity.

0 0
možnosti
DT

Že by? Je to někde odzdrojované? Zajímavé...

Krásný den, Pavle, díky za návštěvu a zájem o věc... :-)R^

0 0
možnosti
Foto

R^Spíš bych tipla, že se zrovna sešlo moc velkých objevů a na všechny tak nevyšlo. Uvěření po delší době není nic neobvyklého, tak ještě, že požadavek na novost objevu zrušili.;-)

1 0
možnosti
DT

R^ A i tak ... někdy se to tak semele, jako třeba u reliktního záření, že je člověku těch vědců líto... Ale to jsou prostě ty podmínky...

Krásný den, Kláro, mějte se ještě moc hezky. :-)

2 0
možnosti

Zajímavý článekR^ Jinak jsem přesvědčen, že mnohem dál byl s periodickou tabulkou prvků i náš Jára Cimrman, jen udělal chybu, že o svém objevu informoval písemně vědecké kolegium, ale neposlal to doporučeně.;-D

3 0
možnosti
DT

Stejně by mu nevěřili. :-) Jak říkal Planck, aby se prosadilo nové, musí nejdřív vymřít ti, kdo prosazují staré. A ten to musel vědět, i jeho se to týkalo... s jeho kvanty.

Krásný den, Milane, mějte se moc prima. :-)

2 0
možnosti
VV

Pripomel jste mi ze se na to v hodine chemie dokonce nekdo zeptal. A odpoved byla ze carske rusko bylo zaostale a nikdo mu neveril. Podobne tomu bylo i s dilema Popov, nebo Marconi.

0 0
možnosti
DT

... což nevysvětluje, proč by nevěřili Němci, který pocházel z velice nezaostalé země. Ostatně ono tehdy Rusko vůbec nebylo tak pozadu, jak si dneska představujeme...

Krásný den Vladimíre. :-)

0 0
možnosti
OU
DT

Ano, lidi to všechno vidí vlastní perspektivou, přitom tahle naše dnešní nemá s tehdejším stavem nic společného. :-) Carské Rusko bylo opravdu jiné kafe než Sovětský Svaz.

Krásný den, Petře, ať se hezky daří. :-)R^

3 0
možnosti
SB

Dva Rusové by si Nobelovu cenu bezesporu zasloužili, ale nedostali ji.

Nobelova cena se uděluje od roku 1901 a Lev Nikolajevič Tolstoj zemřel až v roce 1910. V tom roce už ji dostat nemohl, ale v letech 1901 až 1909 k tomu bylo devět příležitostí.

Tam byl problém jinde než v rozhodování příslušné komise. Ta totiž nemůže dát cenu komukoli podle vlastního uvážení, nýbrž jen těm, kteří byli navrženi. Kdo v té komisi je, ten sám navrhovat nemůže.

U Tolstého to prý bylo tak, že to, kteří měli právo navrhovat, považovali jeho vyznamenání Nobelovou cenou za natolik samozřejmé, že každý spoléhal na to, že jej někdo navrhne, a tak každý navrhoval jiné básníky a spisovatele, aby tím vyjádřil, že sice nejsou jako Tolstoj, avšak alespoň za návrh stáli. A takhle to šlo až do toho roku 1909 a v roce 1910 už bylo pozdě.

5 0
možnosti
DT

R^ Zajímavé, to s tím Tolstým. R^

Díky za další střípek do mozaiky a za milou návštěvu. Mějte krásný den, Slavomíre. :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 968
  • Celková karma 19,29
  • Průměrná čtenost 1331x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.