Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Poklesla mi čelist... Zrcadlo - reflektor o průměru 6,5m... a skládací??? Jak se dokáže rozložit a složit kruh o tomto průměru, aniž by byl porušen? Zrcadla u teleskopů přece musí být co nejčistší a neporušená. Ještě se pamatuji na poválečný dokumentární snímek o technologii, kdy se vyrábělo obří zrcadlo pro dalekohled tuším v Mt. Palomaru. Záměrně pomalé chladnutí skloviny trvalo celé měsíce (bylo o průměru cca 5 m), aby nevznikly nežádoucí bublinky a plocha byla dokonale čistá. Tehdy to byla největší hvězdárna na světě. Zrcadlo bylo nejchoulostivější částí teleskopu. Znamená to, že tady celé toto zrcadlo je bez skla? Vše z pozlaceného berylia? Znamená to snad, že zde tento jev nemůže nastat? Zajímalo by mě, jak takové zrcadlo vypadá, jaké má fyzikální vlastnosti, a kde a jakou technologií, se takové zázraky vyrábí. Dani ty Vaše články jsou úžasné, vždycky vyvolají další a další zajímavé otázky. Díky a hezký víkend přeji. R^R^R^

1 0
možnosti
DT

Na začátku blogu je link na video, které ho ukazuje. R^ Není to kruh, je to několik kruhově seřazených zrcadel, která ale dělají to, co by dělalo sklo - koncentrují došlé signály (fotony) do jednoho místa, kde je detektor.

Citlivost oproti našim očím je mimochodem o tolik větší, oč větší je sběrná polocha - tedy oč je větší než pupila v lidském oku.

Jsem moc ráda, že se vám líbilo, Dani, je to opravdu skvělá technolgie a je úžasné co všechno už lidé coby civilizace umí.

Mějte moc krásný den! Ať se vám vydaří. :-)R^

0 0
možnosti
DT

Držme jim palce. Krásný den, Kláro, mějte se moc hezky. :-)

1 0
možnosti
DT

R^ Super! Děkuju za link a přeju krásný den za oceán, George. :-)

0 0
možnosti
Foto

Bude koukat dál do minulosti. Těším se na první fotografie.

1 0
možnosti
DT

R^ A do té doby držme palce aby se nic nepokazilo. R^ Mějte krásný den, Petře, ať se vám daří. :-)

1 0
možnosti

R^ Ještě že vás paní Dano máme. Stačí dva vaše fundované články a člověk je hned v obraze.:-)

6 0
možnosti
DT

Jsem ráda, že se vám líbilo a že se také o tyhle věci zajímáte. Člověka to potěší, že není zblázněný do té věci sám. :-) Krásný den, Milane, mějte se moc hezky. R^

1 0
možnosti
DT

Já děkuju za milou návštěvu a přeju krásný den, Horste. :-)

0 0
možnosti
Foto

Kde se bere u lidí ten nebetyčný rozdíl ve znalostech ? Už ve Starém Egyptě někteří jedinci dokázali předpovědět zatmění Slunce či Měsíce, zatímco dav v tom viděl boží signál. I v čase osobních počítačů se na tom moc nezměnilo. Pořád existují skupiny mimořádně schopných, žijících v různě primitivním davu.

1 0
možnosti
DT

Každý prostě umí něco jiného, myslím. Někdo umí s hvězdami, jiný geniálně opravuje auto, jiný peče chleba... Všechno je potřeba. :-)

Mějte krásný den, Štěpáne, ať se daří. R^

2 0
možnosti
  • Počet článků 968
  • Celková karma 19,24
  • Průměrná čtenost 1331x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.