Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Tedy Dani, když čtu Vaše blogy, už jen tím žasnu, kolik toho nevím, ale pak si přidám ještě diskusi a divím se ještě víc, kolik možností se lze domýšlet, jak lze uvažovat. Velký dík, osvěta zde je moc cenná, zvlášť pro lidi, co už jsou nějakou dobu ze školy. Zdravím a děkuji. R^

2 0
možnosti
Foto

K24a44r54e95l 60C69a44c31h

5. 7. 2021 22:51

V době mých studií měla Mendělejovka tuším 102 prvků. Kolik z nich je však prakticky využitelných? Je-li nutno každý další příspěvek do tabulky připravovat uměle a tyto prvky nemají žádnou stabilitu, k čemu to vlastně je? Snad jen k poznání limitů a snahy se jim co nejvíce přiblížit.

0 0
možnosti

P72a46v30e50l 50V10é18b24r

6. 7. 2021 7:45

Poznání musí být komplexní, nelze se soustředit pouze na na každodenní potřeby typu koupě půlky chleba a kila mouky a ostatní nechat plavat. Každý, byť zdánlivě odtažitý, poznatek ovlivňuje ty ostatní. Kdyby lidstvo přijalo strategii přijímání pouze bezprostředně potřebných vědomostí, tak je dodnes nejvyšším učencem Ostrý Dráp se svojí revoluční metodou štípání pazourku.

2 0
možnosti

Opět zajímavé informace, pouze si nedovedu představit, co je míněno rychlostí pohybu elektronu vázaného v atomu (viz Einsteinův limit). S mojí zcela minimální znalostí kvantové fyziky bych řekl, že ten "pohyb" je - jak píšete - vskutku poněkud komplikovanější než obíhání planet, ale to je tak všechno.

0 0
možnosti

Musíte zapomenout na Bohrův model atomu, který jsme se kdysi dávno učili ve škole. Atomy prvků nejsou něco jako sluneční soustavy z různým počtem planet. Bohrův model je použitelný jenom u vodíku, kde je jeden proton a jeden elektron. Kvantová představa atomů je spíš podobná cibuli a jejím vrstvám (orbitalům).

No a s tou rychlostí je to stejné, jako když vypouštíme rakety. Aby kroužila okolo Země, musí letět tak rychle, jak rychle padá. To je tzv. první kosmická rychlost. Čím hmotnější planetu (jádro atomu) musí raketa (elektron) obíhat, tím větší musí mít rychlost, aby kvůli větší přitažlivosti neklesla dolů.

Jinak děkuji paní Tenzler, že mě donutila pátrat na webu, proč je zlato zlaté a rtuť tekutá. Už to vím, fakt zajímavé...

5 0
možnosti
Foto

Dano, jsi naše blogerská profesorka R^ :-)

2 0
možnosti

Jsi moc hodný, Horste, krásné dny do Norimberku vám všem! Snad vám moc neprší. :-)R^

0 0
možnosti
Foto

I74v22o 20C23i71l71i76c50h

5. 7. 2021 12:42

Opět velice zajímavé R^

0 0
možnosti

Moc díky, jsem ráda, že se vám líbilo, Ivo. Mějte krásný den! :-)R^

0 0
možnosti
Foto

R^Že jádro nezůstane vcelku dost dlouho, to mě napadlo. Ale že pak nestačí pochytat elektrony, a kdyby jo, ty na něj spadnou, to už ne...

P.S. Trochu jsem koukala, co tu děláte. Jsem z těch svátků nějaká zmatená.:-P

0 0
možnosti

R^ Budou ještě dva díly.

Tady svátky nejsou, je to pro mě běžný den. Mějte se moc hezky, Kláro, ať se vám daří. :-)

1 0
možnosti

P89a23v96e88l 22V17é16b47r

5. 7. 2021 8:35

Tedy, paní Dano, sedím tu u klávesnice v němém úžasu, když tak uvažuji o tom, jaké vědomosti se musí skrývat za tím, když dovedete o takových věcech s lehkostí a srozumitelností vám vlastní psát. Často mě nenapadá nic rozumně inteligentního, co bych mohl pod vaše články napsat (krom nějaké plytké lichotky), a tak raději nenapíšu nic (a někdy trvá celý den, než se odhodlám něco napsat). Ale mám ty vaše články přečtené většinou do půlhodiny po vydání. Děkuji.

3 0
možnosti

Jste na mě moc hodný, děkuju. :-) Tohle téma se mě drží celý život, přijde mi to fascinující, vidět samotné základy té obrovské mozaiky kolem nás. Proto také asi moje fascinace chemií, protože ta právě tyhle základy odhaluje. Když se díváme, jak vůbec vznikají chemické prvky, jsme na samotné podstatě vesmíru. A my žijeme v nádherné době, kdy se tohle všechno poprvé umí logicky vysvětlit. R^ A navíc máme všechno vědění světa k dispozici - díky internetu.

Mějte krásný den Pavle, hezké letní odpočívání. :-)R^

2 0
možnosti

Nejtéžším prvotním a prvním prvkem byl prvek, před samotným vznikem vesmíru, před jeho velkým třeskem. A ten by mohl být nápomocen mnohé odhalit. Lze však vzbudit obavy, zda by to byl lidský mozek schopen chápat a pochopit.

0 0
možnosti

P13a77v13e38l 61V34é22b78r

5. 7. 2021 8:41

Myslím, že na úvahy tohoto typu je příliš brzy a v současnosti mají blíže k náboženství, než k vědě. Víme toho příliš málo (tím "my" myslím lidstvo jako celek, protože např. já se řadím spíše do předlouhé řady nevědomých) a tak věty, které jste napsal, sluší spíše prorokovi, než vědci.

1 0
možnosti
  • Počet článků 967
  • Celková karma 19,03
  • Průměrná čtenost 1332x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.