Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Myslím, že je dobře, že výzkum kolem klimatu zahrnuje všechny možné aspekty, tedy i vlivy sluneční. Doufejme, že se vyjasní podíl na změnách klimatu podle skutečného průběhu přírodních jevů. Je těžké dnes oddělit seriózní informace od fakenews či domněnek laiků. Díky a zdravím Dani, hezký víkend.

2 0
možnosti
Foto

Tak koukám, k čemu všemu se nehodí obyčejný radioaktivní uhlík... :-O

0 0
možnosti
DT

R^ Těším se, jak dopadnou s tím dlouhodobějším archivem, je to napínavé! Krásný den, Kláro, ať se vám vydaří. :-)R^

2 0
možnosti
LJ

Za mého mládá bývaly "šiškové roky", jak říkali lesníci. Co 11 let měly jehličnany hodně šišek, prý to byly roky vysoké sluneční aktivity. V jehličnatých lesech byly "poschodí", co 11 let bylo zaseto větší množství stromků. Dnes jsou šiškové roky stále. Stromy začínají mít šišky mnohem dříve, hlavně ve vyšších nadmořských výškách.

2 0
možnosti
Foto

Záleží na tom, jak je slunečný srpen. Podle toho se diferencují pupeny. U révy a většiny ovocných stromů to tak je. Tak by se to mohlo vztahovat i na nekulturní plevele.....

0 0
možnosti
Foto

Slunce na současné oteplování přece vliv nemá, je na tom konsensus, tak k čemu všechny výzkumy, k čertu s tím. On vliv Slunce je vůbec zanedbatelný, je jasný, že hlavní jed je ten CO2, to nám všem škodí nejvíc. Hejtujte si jak chcete, takhle to je a bude.

1 0
možnosti
DT

:-) Asi vám rozumím. :-)

Krásný den, Josefe, mějte se moc hezky a díky za návštěvu. R^

0 0
možnosti

Těch tisíc let se mi zdá dost málo na nějaké dlouhosáhlejší závěry. Kdysi jsem četl nějaký článek o výzkumu struktury odlomeného ledovce, kde měla být v jednotlivých vrstvách zaznamenána historie miliónů let. Mimo jiné došli k závěru, že ke globálnímu oteplování docházelo v minulosti zhruba jednou za deset tisíc let a vždy bylo podobné intenzity. Poslední cyklus, kterým právě procházíme, se z toho údajně poněkud vymyká a jeho vyšší intenzita se přičítá činnosti člověka (ale to už je možná jen zbožné přání environmentalistů:-)). Odkaz na ten článek bohužel nemám.

1 0
možnosti
DT

Zjistili to na základě koncentrace CO2? S tím ledem mám jeden velice zásadní problém. Difuze. Rychlost difuze molekuly CO2 v ledu je 1,25 cm za rok. Dělat tam závěry v řádu milionů roků nemá moc cenu.

Možná ale měřili něco jiného, prach možná?

Krásný den, Milane, mějte se moc hezky a díky za další střípek do mozaiky. R^:-)

1 0
možnosti
ZZ

Zabývají se dnes odborníci Milankovičovými (klimatickými) cykly ?

Řekl bych že kdysi dávno to byl hit ohledně opakujících se systematických změn v příjmu slunečního záření, způsobené výkyvy v oběhu Země kolem Slunce.

Teď se o tom zarytě mlčí, přičemž jeho teorie byly jasně potvrzeny.

Nebo se to teď nějak nehodí do krámu ?

:-/

1 0
možnosti
MS

Tyto cykly mají dlouhodobý charakter a zřejmě mají hlavní vliv na doby ledové a meziledové, současnou rychlou změnu klimatu neřeší.

0 0
možnosti
DT

Děkuju a přeju krásný den. :-)

0 0
možnosti
Foto

I53v16o 31C79i70l97i24c98h

19. 8. 2021 9:41

Díky za pro mne nové informace R^

0 0
možnosti
DT

Jsem ráda, že se líbilo. Když se nad tím člověk zamyslí kolem a kolem, asi se to nebude líbit všem těm pseudoklimatologům, co si například platí soukromé pseudoinstituty na Sibiři, aby jim potvrdili, že permafrost taje. (na to jsem narazila čistě náhodou a také na zdroj, který je hodnověrný, žije za Novosibirskem a tvrdí, že nic netaje a všechno je jako vždycky. Je tedy fakt, že to není vědec ale prachobyčejný učitel, co odešel vydělávat do Evropy prací a ne vylhanými studiemi...) :-)

Je dobře, že tenhle výzkum existuje a doufejme, že bude pokračovat. R^ Mějte krásný den, Ivo. :-) Ať se daří. R^

3 0
možnosti
MS

R^ Další zajímavé téma, kterému se věnuje spousta prací, ze stejného pracoviště podrobnější např.

http://cc.oulu.fi/~usoskin/personal/Brehm_NatG_2021.pdf

Je tam i srovnání s klimatickými epizodami v tomto období, např. malá doba ledová má korelaci s vyšším výskytem C14.

1 0
možnosti
DT

R^ Moc zajímavé, díky za ten link, to si načtu. Krásný den, Michale, se moc hezky. :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 968
  • Celková karma 19,30
  • Průměrná čtenost 1331x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.