Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Dani díky za zajímavé téma, nemohu se dočkat dalšího dílu... Zdravím.R^

0 0
možnosti
DT

:-) Já děkuju. Nebojte, dopadne to dobře. I když to asi (až to skutečně přijde) bude náročné. Ale zvládli to naši předkové, zvládneme to taky. Krásný den, ať se vám vydaří, Dani. R^

0 0
možnosti
Foto

R^Těším se na pokračování, spíš než záření mě vždycky napadne to, že "vymřeme na zmatení techniky". Což je prý důvod, proč to lidi dřív přežili...:-)

0 0
možnosti
Foto

Kus mi tam vypadl, ten důvod je to, že jsme dřív nebyli závislí na počítačích atd.

0 0
možnosti
Foto

Zajímavé téma. Těším se na další díl.

1 0
možnosti
DT

:-) Děkuju, jsem ráda, že se líbilo a přeju krásný den, Jaroslave. R^

0 0
možnosti
JT

Ještě, že nad tím vším bdí antimonopolní úřad připravený proti nějakým extravagancím rázně zakročit.

0 0
možnosti
MS

R^ Další pěkné téma. Jak psal Mirek Bautch, magnetické póly putují; pozice severního magnetického pólu je z velké části určována rovnováhou mezi dvěma rozsáhlými laloky negativního magnetického proudu na rozhraní mezi zemským jádrem a pláštěm pod Kanadou a Sibiří. Zhruba za 30 let se přiblíží k pobřeží Sibiře - to už Putin opravdu přehání. ;-)

https://kosmonautix.cz/2019/05/uprk-severniho-magnetickeho-polu/

.

Lze shlédnout druhý díl Žně objevů 2020 Jiřího Grygara v rámci seriálu Hlubinami vesmíru. Je řeč o slunečních sondách, Voyagerech opustivších vliv Slunce a galaxiích a černých děrách. Pro mne bylo nejzajímavější upřesnění budoucí srážky naší Galaxie s g. v Andromedě. Nemá jít o čelní střet, ale v první fázi jen "olíznutí". Nicméně centrální černé díry se svou velkou gravitací se "vyčenichají", začnou obíhat kolem sebe a díky vyzařování gravitačních vln splynou za pouhých 16 milionů let od přiblížení galaxií.

https://www.tvnoe.cz/porad/32337-hlubinami-vesmiru-s-dr-jirim-grygarem-zen-objevu-2020-2-dil

0 0
možnosti
DT

Díky za link, Michale, je zajímavý! R^ Jen jestli tam Putin za 30 let ještě bude. :-)

Jen 16 milionů let? Wow, to bych nečekala, to je docela rychlé! Děkuju i za ten druhý link a přeju krásný den. Mějte se moc hezky.:-)R^

0 0
možnosti
Foto

I37v25o 23C95i26l43i98c80h

4. 10. 2021 11:13

Opět velice zajímavé téma R^ Děkuji :-)

1 0
možnosti
DT

Děkuju, jsem ráda, že se vám líbilo, Ivo, mějte krásný den. :-)R^

1 0
možnosti
MB

No, hlavně se zatím stalo to, že se mění poloha mag. pólů (viz. https://blogs.sas.com/content/graphicallyspeaking/2020/01/31/magnetic-north-moved-50-miles-last-year-lets-map-it/ ), což pro země ležící kolmo na tuto změnu znamená změnu hodnoty magnetické deklinace. Běžného turistu s buzolou to asi netrápí, ale některé letiště už musely přečíslovat dráhy, protože jejich deklarovaný azimut nesouhlasil se skutečností, např. http://www.lkmh.cz/?p=2685

V podstatě je teď severní mag. pól nejblíže pólu zeměpisnému.

Komu to není jasné, musí zhlédnout Dobytí severního pólu Čechem Karlem Němcem 5. dubna 1909 - "jdu na sever, jdu na jih"!

1 0
možnosti
DT

R^ A teď si představte, že se to začne měnit opravdu dynamicky. Ani by nestačili běhat s kyblíkem barvy... ale žerty stranou, díky za ten link, mějte krásný den, Mirku, ať se daří. :-)

0 0
možnosti
DT

Já děkuju a přeju krásný den. :-)R^

0 0
možnosti

Otázka je, zda při přepólování nahradí místní magnetická pole dočasně oslabenou (nebo zcela zrušenou) funkci magnetosféry, která tvoří ochranný štít Země. Váš optimismus v tomto směru moc nesdílím.:-)

1 0
možnosti
DT

Proto jsem použila slovo globální - myslím tím, že se nedá říct, že najednou bude všude zle. A příští díl bude o tom, proč vůbec nebude zle i kdyby ta lokální pole nebyla.

Krásný den, Milane, ať se daří! :-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 968
  • Celková karma 19,03
  • Průměrná čtenost 1331x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.