Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DT

Děkuju a přeju krásný den. :-)

0 0
možnosti

Zvláštní, u živých organizmů tady na zemi, se téměř pravidelně stává (i u lidí), že pár dní před koncem jakoby naberou sil, mnozí začnou plánovat budoucnost, protože je jim najednou citelně líp, i živočichové to tak mají. Někteří - vzpomeňme rčení o labutí písni. Tedy i supernova před zánikem má svou "labutí píseň" - poslední oblouk, kdy napne síly a uvolní energii do posledního třesku. Zajímalo by mě, jak takovéto zákonitosti vznikají a odkud se vzaly. Nemyslím, že je zrovna toto náhoda. Dani dík za blog, je odborný, snažím se porozumět té neutrinizaci, ale i když mi to někdy nejde, moc mě to baví. Přeji krásný den.:-)V

2 0
možnosti
Foto

U lidí se může jednat o efekt poslední hezké vzpomínky u toho, kdo s umírajícím sdílí přítomnost. Pozůstalý si zapamatuje poslední světlé okamžiky člověka, jehož stav má své vzestupy i pády, světlé i tmavé chvíle.

Já mám třeba kocoura, který zpívá (hlasitě vydává libozvučné zvuky podobné bezeslovnému zpěvu operní divy) jenom když se chystá zvracet. Jinak je to tichý mazel. Je možné, že takhle jednou zazpívá i ve chvíli poslední.

3 0
možnosti
Foto

R^A za těch posledních 130 dní předvede nevídané.

0 0
možnosti
DT

Buďme rádi, že to je tak daleko a nemusíme to sledovat live za rohem. :-) Mohlo by to být to poslední, co sledujeme.

Krásný den, Kláro, mějte se moc hezky. :-)R^

1 0
možnosti
TT

Velice poutavé. Zdravím, Dano! :-)

0 0
možnosti
DT

Jsem ráda, že se líbilo, Tomáši, mějte se moc hezky, krásný den přeju. :-)R^

0 0
možnosti

Pěkný článek.R^ Je potěšující, že díky pokročilým technologiím jsou "na vlastní oči" potvrzovány některé teoretické propočty a předpoklady, i když někdy není všechno tak, jak si vědci představovali. O to je to asi všechno zajímavější.:-)

3 0
možnosti
DT

Ono se v tu dobu (když se tvořila ta teorie kolem explozí supernovy) myslím moc ještě s vlivem gravitačních vln nepočítalo, takže je to novinka, která sice doplňuje původní teorii ale nevyvrací ji, což je skvělá věc. Krásný den, Milane, mějte se moc hezky! R^:-)

1 0
možnosti
MK

Zajímavý článek o zajímavém jevu. Tento proces na konci života hvězd mi vždycky připadal jako magický. Především proto, že je to jediný způsob masivního vzniku prvků se složitějším jádrem, než železo/kobalt/nikl.

1 0
možnosti
DT

Magický, to je skvělé slovo. Dějí se tam věci, které jsou našemu běžnému životu tak daleko... Krásný den, Michale, mějte se moc hezky! :-)R^

0 0
možnosti
Foto

Jen aby neexplodovalo slunce. DanoR^ a u nás je zrovna bouřka...

0 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
2 0
možnosti
Foto

Je k tomu třeba zhruba 100 GWh na kilogram vyvržené hmoty.

Je to přibližně stejné množství energie, které vyrábí temelínská elektrárna jednu minutu. Při srovnání s jadernou elektrárnou je tam ještě jedna podobnost: počáteční rychlost produktů jaderné reakce v reaktoru těsně po rozbití jádra uranu je také přibližně 20 tisíc km/s.

5 0
možnosti
  • Počet článků 967
  • Celková karma 18,99
  • Průměrná čtenost 1332x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.