Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Vždycky jsem litovala Australany, kvůli extrémnímu počasí. Teď díky Vám Dani lépe chápu proč. Zdravím a hezký víkend.R^:-)

0 0
možnosti
MK

Sklon zemské osy není úplně stabilní, ale kolísá v rozmezí cca 22-24,5 stupně. Není to velké kolísání a zásluhu na tom má přítažlivost Měsíce, která současný stav fakticky konzervuje.

Ale i Měsíc se od Země vzdaluje o pár cm za rok a tato jeho síla tak bude v budoucnu slábnout. Zemská osa se pak rozkolísá v mnohem širším rozpětí (cca dvaceti stupňů) a to bude mít na roční období dost velký vliv. Teprve pak přijde ta výheň.

2 0
možnosti
DT

No vidíte, na to jsem nepomyslela!!! Díky za upřesnění! Jste moc hodný, Michale! Mějte krásný den, ať se vám vydaří. :-)R^

0 0
možnosti
Foto

Já mám občas VÝHEŇ už v současné době, závidím lidem, kterým hic vyhovuje a lebedí si slovy, to je příjemné teploučko. Dano, děkuji za náhled do doby velmi vzdálené!R^

0 0
možnosti
DT

Letos je opravdu docela teplo. Začínám mít ráda zimu. :-) Ale abychom ještě v zimě nelitovali...

Prodejce nám snížil cenu plynu ze dvaceti centů na kWh na 12 - no není to krásné? Začínali jsme tuhle rundu zdražování na šesti myslím...

Krásný den, Horste, ať ho nic nezkazí. :-)R^

0 0
možnosti
Foto

(palec hore) Díky za nenáročné téma. :-)

0 0
možnosti
DT

Já děkuju jako vždy za milou návštěvu, mějte krásný den, Kláro. :-)R^

1 0
možnosti
MB

Rozdíl 5 milion km mezi afeliem a periheliem (cca 3,34% průměrné vzdálenosti) znamená, že rozdíl v příkonu sluneční energie je cca 6,5%. To je celkem dost.

Má to být jeden z důvodů, proč jsou na jižní polokouli větší rozdíly mezi letními a zimními teplotami, než na polokouli severní. Svou roli ovšem hraje i jiný poměr pevniny a moře.

2 0
možnosti
DT

Jiný poměr pevniny a hlavně spousta vodní plochy, voda má větší tepelnou kapacitu - utopí se v ní víc energie na kg než v pevné půdě (zhruba dvakrát víc). Krásný den, Mirku, mějte se moc prima. :-)R^

0 0
možnosti
Foto

Škoda, že ten blog nelze zaslat do středověku :-)

0 0
možnosti
MB

Aby nebyl upálen Giordano Bruno?

Zase by mohli být upalováni geocentrici... :-)

... ale to by nám už nevadilo, protože to byli blouznivci, že jo?

0 0
možnosti
RC

"Věčné změny na naší planetě nakonec ukončí samo Slunce, které se změní v rudého obra. Teplota na Zemi stoupne natolik, že se stane nevhodnou pro život - respektive pro život přímo na jejím povrchu. Jaro, léto, podzim a zima pak nahradí jediné roční období - výheň"

Doufám, že už té době nebudu na světě ;-D;-D;-D

0 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti
  • Počet článků 967
  • Celková karma 19,03
  • Průměrná čtenost 1332x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.