Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Víte Dani, vím, že už dost let není Pluto uváděno jako planeta - budete se smát, vím to ze soutěží, kde na ten status nachytávali dost lidí. Ale nikdy jsem nepochopila, jaká vlastnost, na kterou vědci přišli dodatečně, byla tak významná, že rozhodli tak radikálně, dokonce o odebrání statusu planety. To přeci musí souviset přímo se vznikem objektu nebo ne? Anebo rozhoduje vážně jen stáří vzniku...? Vlastně mládí vzniku... :-) Promiňte, ale jsem naprostý laik, a tak se asi i laicky ptám. Jinak moc děkuji za tyto Vaše blogy, odpovídají mi mým jazykem na záhady, které vědci vysvětlují pro mě příliš složitě. Přeji krásný víkend a moc zdravím.R^:-)

0 0
možnosti
Foto

Rozhoduje, jestli si ten objekt dokáže vyčistit dráhu od podobně velkých objektů, jestli na té dráze naprosto dominuje. Pluto nedominuje . Jeho dráha se kříží s drahou dominantního Neptuna (téměř 8000x hmotnějšího), v té oblasti navíc existují další podobně velká tělesa. Třeba i to, o kterém je článek.

Vědci se rozhodli stejným způsobem, jako v 19. století, kdy ze seznamu planet vyškrtli největší asteroidy poté, co zjistili, že jich jsou spousty. Dnes má jen největší z nich (Ceres, který je řádově lehčí než Pluto) status trpasličí planety.

1 0
možnosti

R^ Pluto i Orcus jsou vlastně dvojčata se svými menšími průvodci. Nejsou tak dohromady vlastně čtyřčata? ;-)

.

K minulému blogu o komunikačním systému Deep Space Network jsem četl zajímavé doplnění o obdobné síti Near Space Network pro blízké družice, která byla obohacena o nové výkonné antény

https://kosmonautix.cz/2023/01/nasa-ma-nove-anteny-pro-prenos-vedeckych-dat/

0 0
možnosti

Děkuju za link, Michale, a přeju krásný večer, ať se vydaří. :-)R^

0 0
možnosti

Tak je to jasné: druhá, protilehlá Země, která obíhá Slunce stejně jako ta naše, samozřejmě existuje, akorát ji přes to zatracený slunko nevidíme.

Nicméně považuji za jedno ze štěstí mého života, že čtu Váš blog, Dano. Člověk se dozví leccos, ale pozadí odebrání statutu planety Plutu mně bylo naprosto neznámé. I když se o tématiku zajímám, když ta debata a stanovení nové definice probíhala, přelítl jsem vždycky jenom nadpis a řekl si, ech, akademické serepetičky. Děkuji moc za otevření očí! :-)R^

1 0
možnosti

Druhá Země by ledaccos vyřešila. :-) Ale bylo by to příliš hezké na to, aby to mohla být pravda. Děkuju za milá slova a krásný večer, Tomáši, ať se vydaří. :-)R^

0 0
možnosti

Mějte krásný večer, Jiří. :-)

0 0
možnosti
Foto

Ne-planetární dvojčata, to jsou teda věci.8-o:-)R^

0 0
možnosti

:-) A možná nás tam čeká ještě spousta dalších překvapení. Krásný večer, Kláro, mějte se moc hezky. R^

1 0
možnosti
Foto

R^ Ze svého velice ranného mládí pamatuji výraz, resp. název Transpluto, snad tehdy domnělou další ,,planetu" za dráhou Pluta.

0 0
možnosti

I dnes se ještě někteří domnívají, že tam nějaká planeta je, problém spočívá v tom, že zatím nemáme žádné důkazy. Možná, až se uvede do provozu ten nový teleskop ELT, který bude moci dělat dostatečně systematický průzkum.

Krásný večer, Jiří, ať se vydaří. :-)R^

0 0
možnosti
Foto

Dano, díky tobě je vesmír o něco srozumitelnějšíR^

1 0
možnosti

Jsem ráda, že se líbilo, Horste, přeju krásný večer. :-)R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 970
  • Celková karma 18,29
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.