Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Prostě v tom obřím kráteru nejspíš našli při gravimetrických měřeních vyšší gravitaci a magnetometricky asi zvýšený magnetizmus. Ten kov je asi železo a pokud je i z asteroidu potom s příměsí niklu.

Nejspíš bude pěkně hluboko a rozptýlené. Čili je nám to platné jak mrtvému zimník, těžit to tam a vyrábět něco je úplně mimo realitu.

Měsíc nemá atmosféru, tudíž je neustále bombardován meteority a mikrometeority, na povrchu se nedá dlouhodobě existovat, musí se pod povrch. Co padá na Zem tak do cca 20 tun shoří, tady jsme chráněni.

To spíš se tam na povrchu dají tyhle menší železné meteority v regolitu přímo sbírat, jenže to jsme tam kde jsme byli, protože ona slitina železa s cca 6% Ni se jako materiál moc použít nedá.

Mimochodem ta měsíční ,,moře" na naší přivrácené straně jsou také staré dopadové krátery, které byly zality bazalty. Průměry nevím, to jsem líný hledat, ale žádní drobečci to taky nejsou. Světlé horniny jsou anortozity.

I na Zemi byly pokusy najít v meteoritickém kráteru Canyon Diablo v Arizoně to železné dopadové těleso a těžit ho pro další zpracování, ale vrty nic neobjevily. Protože se při dopadovém výbuchu rozptýlilo.

0 0
možnosti

To, co se děje na úsvitu dějin planet, je vždycky zajímavé a obestřené tajemstvím. Dokonce i přímo na Zemí existují teorie o obřím kráteru, vzniklým nárazem cizího tělesa, po němž zůstalo Karibské moře. Díky Daní za tuto novinku a přeji hezký den.🌞🤚🍀

0 0
možnosti

Děkuju. Zrovna jsem někde četla, že kráterů na Měsíci nepřibývá - bylo to koncipované jako hádanka. Z jednoduchého důvodu, už celý povrch je samý kráter, takže každý nový zničí jeden starý... Nemít atmosféru, budeme na tom určitě podobně.

Krásný den, Dani, mějte se moc hezky.

0 0
možnosti

Děkuju, přeju hezký den, Jiří.

0 0
možnosti
Foto

To vypadá jako výzva ke zkoumání.

0 0
možnosti

Doufejme, že nelžou, jen aby trošku nakopli investory. Ale to by si snad nedovolili...

Krásný den, Kláro, mějte se moc hezky.

1 0
možnosti

Trochu ta anomálie v měsíčním kráteru připomíná úvod slavné Clarkovy Vesmírné odyssey 2001.

2 0
možnosti

A teď si představte, že tam najdou nejen železo a nikl, ale třeba také zlato, platinu, apod. To by mohlo mít na dobývání Měsíce docela zajímavý dopad.

Mějte krásný den, Milane, ať se daří.

1 0
možnosti

Děkuju, mějte krásný den, Jaromíre.

0 0
možnosti

Jsem skeptik.

Dokud budeme překonávat zemskou gravitaci foukáním spalin přes malou dírku (vynalezli to Číňané pradávno před Ciolkovským), tak komerční cestování lidí mimo Zemi ve větším měřítku nevidím jako reálné.

To jsem spíše ochoten přijmout vizi, že tam bude nějaká robotická základna řízená umělou inteligencí a kontrolovaná ze Země.

0 0
možnosti

Největší užitek by byl asi právě z té základny, ze které by se létalo k jiným planetám, aniž by různé druhy lepších pohonů musely zaneřádit naši atmosféru. Nám bude muset stačit pocit, že se to jednou skutečně dotáhne do úspěšného konce, myslím.

Krásný den, Mirku, mějte se moc hezky.

0 0
možnosti

Bude zajímavé sledovat, jak se mocnosti vypořádají s případným rozdělením měsíčního povrchu a jeho vlastnictvím, když se nedohodneme ani tady na matičce Zemi.

Aby to nedopadlo jako v Oklahomě

https://radiozurnal.rozhlas.cz/oklahomske-zavody-o-pudu-vstoupily-do-historie-6273756

Pěkný den, paní Dano.

0 0
možnosti

Díky za link. Zatím to pro mě vypadá, že si tam všechno zaberou Číňani a my jim u toho nebudeme překážet. Snad nemám pravdu. krásný den, Lumíre, ať se vydaří.

0 0
možnosti

Život je pořád napínavý. Někdy až moc. Krásný den do Norimberku, Horste, ať se daří.

0 0
možnosti
  • Počet článků 968
  • Celková karma 18,26
  • Průměrná čtenost 1331x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.