Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

Osmium? To je ten kov tvořící oxid (kysličník), u kterého jsem jako dítě nemohl pochopit, jak může mít 8 čel?

5 0
možnosti
DT

Tohle je myslím česká specialita - neuvědomuju si žádnou řec, ve které by byly podobné definující koncovky. Němec například řekne oxid a dá tam číslovku. To je sice ztřetelné, ale daleko méně legrační. Krásný den, Miroslave.

1 0
možnosti
LB

Děkuji za zajímavou rekapitulaci učiva :-) Snad dodám, že v praxi většinou není tvrdost materiálu jedinou, která je k něčemu potřeba, ale bývá žádána spolu s vlastnostmi, které jsou spíše proti ní, jako je pružnost. To se řeší v zásadě dvěma způsoby: Materiál je na povrchu buď opatřen vrstvou jiného, tvrdšího materiálu, nebo je jeho povrch vytvrzen třeba kalením.

0 0
možnosti
DT

Je to fascinující, kolik zajímavých postupů si naši předkové vymysleli. Dnes to používáme úplně samozřejmě - a přitom máme vlastně štěstí, že žijeme v době, kdy už spousta chytrých lidí vymyslela spoustu věcí. Mějte krásný den, Lukáši, ať se vám daří.

2 0
možnosti

Zajímavý článek. Toho Brinella jsem díky vám ještě vylovil z paměti z dob studia na strojnické průmyslovce.

0 0
možnosti
DT

Co si vzpomínám, tak se podle něj měří i beton. Je to takové univerzální. Krásný den, Milane, ať se vám vydaří.

1 0
možnosti
MS

Zkoušek tvrdosti je řada; podle principu se dělí na vrypové, vnikací a odrazové. Z vnikacích ještě zkouška podle Rockwella s různými typy tělísek (diamantový kužel, ocelová kulička) nebo podle Vickerse s diamatnovým jehlanem. U Shoreho zkoušky odrazem je tvrdost rovna výšce odskoku závaží.

https://www.strojarskabible.cz/kontrola-a-mereni/zkousky-tvrdosti-kovu/

6 0
možnosti

Zdá se, že vnikací zkouška ale vede (kužel, jehlan, kulička).

0 0
možnosti
  • Počet článků 974
  • Celková karma 19,62
  • Průměrná čtenost 1323x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.