Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Pokud se budou v naší civilizaci tenčit zdroje, tak to přiměje (konečně!) lidi začít šetřit a počítat. To bude jistě v potravinářství akcelerovat zvýšený podíl domácího zavařování. Ono to má další výhody - když se to umí, v rodině se vždy vybírají lepší suroviny a věnuje se procesu individuální péče, často jsou výsledkem potraviny neskonale chutnější, než průmyslově vyráběné. Proto moc oceňuji tyto blogy Dani, protože myslím, že je nejvyšší čas, oprášit znalosti a um našich babiček a prababiček. Ještě se to bude hodit, uvidíme všichni. Dík za nanejvýš užitečné a zajímavé téma. Moc zdravím.

3 0
možnosti

Já moc děkuju za milá slova, Dani!!! Uvítám jakékoliv prověřené rodinné recepty a receptury - sama nemám v tomhle ohledu vůbec nic a jsem odkázaná na net. Ony existují zdroje například v USA, tam se zavařuje hodně a jejich státní weby (a je jich spousta, každý stát má nějaký) jsou myslím také hodně dobré.

A přesně jak říkáte - považuju za lepší si zavařit vlastní věc, která člověku chutná a která není typu - vodička, ve které plavou dva smutné hrášky a dva kousky divného čehosi, co se tváří jako maso.

Zase ale člověk musí vědět, co dělá, aby se tím neotrávil... Sama jsem už při několika divokých laických pokusech myslím vyprodukovala dost botoxu na několik menších zkrášlovacích operací...

Krásný den, Dani, ať se vám hezky daří.

4 0
možnosti
Foto

Pokud myslivci střelí zvěř "na měkko" t.j. do břicha, dojde k prostřelení střev. Zvěř pomalu "zhasíná" a obsah střev se "barvou" krví může roznést po těle. To by se pak mohlo zasvinit touto bakterií. Zatím jsem ale o této otravě nedostatečně tepelně ošetřenou zvěřinou neslyšel.

1 0
možnosti

Asi to myslivci vědí a pak se podle toho mohou zařídit, tipla bych si... taky málo lidí zavařuje zvěřinu...?

Co se týká hromadného průmyslového zpracování masa, tam bych si taky netroufla říct, že je to bez problému. Třeba kuřata, ta prý projdou po desetitisících jednou a tou samou vodní lázní.....

Krásný den, Štěpáne, ať se vám vydaří.

2 0
možnosti
Foto

Někoho by mohlo zajímat i to, že botulismus lze dostat i po aplikaci botoxu k léčebným nebo estetickým účelům. I když to nepatří k zavařování.

0 0
možnosti

To je zajímavé. Jak ono se to asi pak léčí?

Krásný den, Kláro, mějte se moc hezky.

1 0
možnosti

Dobré téma. Mám dotaz: Znamená to, že do masa zvířete se bakterie, tvořící botulotoxin, dostanou jen náhodným protržením střeva, takže pokud to maso není těmito bakteriemi infikované, nemůže se stát, že by neodborným zavařením mohl člověk vyrobit konzervu s botulotoxinem?

0 0
možnosti

Ano, tak jsem to pochopila. V nějaké zelenině pak musí být spory té bakterie zákonitě, protože ta má prakticky vždycky kontakt se zeminou.

A pak je tu také jiná možnost - prostě všechno dostatečně okyselit. Kyselé prostředí jí vadí podobně jako kyslík...

Mějte krásný den, Milane, ať se daří.

1 0
možnosti

Děkuju a přeju krásný den, Horste, ať se hezky vydaří.

0 0
možnosti
Foto

J25o41s74e13f 24B59á97r26t73a

23. 10. 2023 11:56

Hodně zajímavé čtení.

1 0
možnosti

Jsem ráda, že se líbilo - budou ještě 4 blogy na tohle téma. Krásný den, Josefe, mějte se moc hezky.

0 0
možnosti
Foto

Riziko otravy lze poznat. Např. na konzervách, když jsou ,,vyduté". Říká se tomu bombáž

2 0
možnosti

Ale nějakou dobu to trvá. Existuje časové období, kdy se bakterie ještě nenamnožily natolik, aby to bylo vidět, ale otrávit vás už mohou. Přesně se nedá říct, jak dlouho to trvá, protože to záleží na původním počtu spor a na teplotě - ale zhruba se dá říct, že to trvá asi tak 4 týdny.

Krásný den, Jiří, ať se vám vydaří.

2 0
možnosti

P57a23v34e58l 18V13é85b39r

23. 10. 2023 9:39

Sice to není o vesmíru, paní Dano, ale přečíst by si to měl každý. Vrcholně užitečný seriál, protože, jak jste psala: Dnes se s tím málokdo setká. Ale když se setká, je zle.

Čumák dnes ráno před ostatními psy demonstroval své výlučné vlastnictví svého páníčka a výlučné vlastnictví svého frisbee. Takže za oním frisbee běhal tak usilovně, s tak nebývalým nasazením, že ho podbíhal a to mu potupně padalo na záda. Ale všichni věděli, že jsme jeho vlastnictvím.

Zlatý to pejsek!

0 0
možnosti

Když to takhle půjde dál, bude za chvíli zavařovat kde kdo.

To se stane, když je pes víc fit než jeho frisbee. Teď, když je trochu víc zima, tak se i náš Čumák hned cítí pět let mladší.

Mějte krásný den - oba dva. Ať se daří.

0 0
možnosti
Foto

Aha, proto se maso, při domácí výrobě, zavařuje na dvakrát.

Dík za info.

0 0
možnosti

P96a79v26e48l 94V80é47b98r

23. 10. 2023 9:42

Asi to bude obdoba pasterizace: Napřed zničit aktivní bakterie, potom nechat oživit spory a zničit tuto generaci bakterií.

1 0
možnosti
Foto

Mamka nás takhle celou rodinu otrávila cca před 40 lety. Prý to tedy nebyl úmysl, tvrdí ona. Do již hotového rizota vmíchala hrášek z konzervy. Bylo to v pátek, takže k lékaři jsme šli až v pondělí, kdy už jsme to nejhorší měli za sebou. Bylo nám řečeno, že jsme prodělali otravu botulotoxinem.

0 0
možnosti

Pamatujete si příznaky? Pokud mezi nimi bylo špatné a rozmazané vidění a neschopnost mluvit (ochrnutí příslušných svalů) tak to asi byl opravdu botulotoxin. Jinak se dá ale otrávit i různými jinými bakteriemi, po kterých je člověku jen tak běžně špatně.

Přeju krásný den, Ivo, ať se vám hezky vydaří.

2 0
možnosti
  • Počet článků 970
  • Celková karma 19,69
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.