Děkujeme za pochopení.
D82a30n35a 90Š79u86m19o17v13á
Pokud se budou v naší civilizaci tenčit zdroje, tak to přiměje (konečně!) lidi začít šetřit a počítat. To bude jistě v potravinářství akcelerovat zvýšený podíl domácího zavařování. Ono to má další výhody - když se to umí, v rodině se vždy vybírají lepší suroviny a věnuje se procesu individuální péče, často jsou výsledkem potraviny neskonale chutnější, než průmyslově vyráběné. Proto moc oceňuji tyto blogy Dani, protože myslím, že je nejvyšší čas, oprášit znalosti a um našich babiček a prababiček. Ještě se to bude hodit, uvidíme všichni. Dík za nanejvýš užitečné a zajímavé téma. Moc zdravím.
D21a88n92a 38T88e12n54z87l69e44r
Já moc děkuju za milá slova, Dani!!! Uvítám jakékoliv prověřené rodinné recepty a receptury - sama nemám v tomhle ohledu vůbec nic a jsem odkázaná na net. Ony existují zdroje například v USA, tam se zavařuje hodně a jejich státní weby (a je jich spousta, každý stát má nějaký) jsou myslím také hodně dobré.
A přesně jak říkáte - považuju za lepší si zavařit vlastní věc, která člověku chutná a která není typu - vodička, ve které plavou dva smutné hrášky a dva kousky divného čehosi, co se tváří jako maso.
Zase ale člověk musí vědět, co dělá, aby se tím neotrávil... Sama jsem už při několika divokých laických pokusech myslím vyprodukovala dost botoxu na několik menších zkrášlovacích operací...
Krásný den, Dani, ať se vám hezky daří.
Š57t45ě15p66á32n 36B98i77c18e39r58a
Pokud myslivci střelí zvěř "na měkko" t.j. do břicha, dojde k prostřelení střev. Zvěř pomalu "zhasíná" a obsah střev se "barvou" krví může roznést po těle. To by se pak mohlo zasvinit touto bakterií. Zatím jsem ale o této otravě nedostatečně tepelně ošetřenou zvěřinou neslyšel.
D39a24n32a 10T60e68n69z28l23e43r
Asi to myslivci vědí a pak se podle toho mohou zařídit, tipla bych si... taky málo lidí zavařuje zvěřinu...?
Co se týká hromadného průmyslového zpracování masa, tam bych si taky netroufla říct, že je to bez problému. Třeba kuřata, ta prý projdou po desetitisících jednou a tou samou vodní lázní.....
Krásný den, Štěpáne, ať se vám vydaří.
K77l12á56r79a 31T11ů36m78o84v68á
Někoho by mohlo zajímat i to, že botulismus lze dostat i po aplikaci botoxu k léčebným nebo estetickým účelům. I když to nepatří k zavařování.
D18a47n78a 46T24e68n67z52l87e40r
To je zajímavé. Jak ono se to asi pak léčí?
Krásný den, Kláro, mějte se moc hezky.
M98i73l32a81n 74Š69ť37a37s43t83n68ý
Dobré téma. Mám dotaz: Znamená to, že do masa zvířete se bakterie, tvořící botulotoxin, dostanou jen náhodným protržením střeva, takže pokud to maso není těmito bakteriemi infikované, nemůže se stát, že by neodborným zavařením mohl člověk vyrobit konzervu s botulotoxinem?
D43a58n85a 11T35e71n98z33l69e18r
Ano, tak jsem to pochopila. V nějaké zelenině pak musí být spory té bakterie zákonitě, protože ta má prakticky vždycky kontakt se zeminou.
A pak je tu také jiná možnost - prostě všechno dostatečně okyselit. Kyselé prostředí jí vadí podobně jako kyslík...
Mějte krásný den, Milane, ať se daří.
D50a84n80a 61T46e98n13z65l82e66r
Děkuju a přeju krásný den, Horste, ať se hezky vydaří.
D91a42n81a 93T31e98n11z14l35e86r
Jsem ráda, že se líbilo - budou ještě 4 blogy na tohle téma. Krásný den, Josefe, mějte se moc hezky.
J53i94ř72í 57J81i84r37o69u39d53e59k
Riziko otravy lze poznat. Např. na konzervách, když jsou ,,vyduté". Říká se tomu bombáž
D79a26n45a 57T19e70n13z34l19e48r
Ale nějakou dobu to trvá. Existuje časové období, kdy se bakterie ještě nenamnožily natolik, aby to bylo vidět, ale otrávit vás už mohou. Přesně se nedá říct, jak dlouho to trvá, protože to záleží na původním počtu spor a na teplotě - ale zhruba se dá říct, že to trvá asi tak 4 týdny.
Krásný den, Jiří, ať se vám vydaří.
P57a23v34e58l 18V13é85b39r
Sice to není o vesmíru, paní Dano, ale přečíst by si to měl každý. Vrcholně užitečný seriál, protože, jak jste psala: Dnes se s tím málokdo setká. Ale když se setká, je zle.
Čumák dnes ráno před ostatními psy demonstroval své výlučné vlastnictví svého páníčka a výlučné vlastnictví svého frisbee. Takže za oním frisbee běhal tak usilovně, s tak nebývalým nasazením, že ho podbíhal a to mu potupně padalo na záda. Ale všichni věděli, že jsme jeho vlastnictvím.
Zlatý to pejsek!
D47a97n97a 40T95e22n31z52l82e92r
Když to takhle půjde dál, bude za chvíli zavařovat kde kdo.
To se stane, když je pes víc fit než jeho frisbee. Teď, když je trochu víc zima, tak se i náš Čumák hned cítí pět let mladší.
Mějte krásný den - oba dva. Ať se daří.
F28r85a89n68t71i23š22e25k 45K46š22í38r
Aha, proto se maso, při domácí výrobě, zavařuje na dvakrát.
Dík za info.
P96a79v26e48l 94V80é47b98r
Asi to bude obdoba pasterizace: Napřed zničit aktivní bakterie, potom nechat oživit spory a zničit tuto generaci bakterií.
I73v81a 51V39o91t55o61č48k30o32v35á
Mamka nás takhle celou rodinu otrávila cca před 40 lety. Prý to tedy nebyl úmysl, tvrdí ona. Do již hotového rizota vmíchala hrášek z konzervy. Bylo to v pátek, takže k lékaři jsme šli až v pondělí, kdy už jsme to nejhorší měli za sebou. Bylo nám řečeno, že jsme prodělali otravu botulotoxinem.
D65a86n20a 16T32e57n88z51l21e46r
Pamatujete si příznaky? Pokud mezi nimi bylo špatné a rozmazané vidění a neschopnost mluvit (ochrnutí příslušných svalů) tak to asi byl opravdu botulotoxin. Jinak se dá ale otrávit i různými jinými bakteriemi, po kterých je člověku jen tak běžně špatně.
Přeju krásný den, Ivo, ať se vám hezky vydaří.
- Počet článků 974
- Celková karma 19,76
- Průměrná čtenost 1323x