Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Dani díky. A zdravím! 🤚☺️🍀

0 0
možnosti
DT

Také díky za milou návštěvu, mějte krásný večer, Dani.

0 0
možnosti
Foto

V domácích konzervách se ještě navíc používá tzv. rychlosůl, což je dusitan sodný, který má dezinfekční účinek. Zároveň zabraňuje masu, aby zešedlo.

2 0
možnosti
DT

To jsem si musela nagooglit.

Díky za tip a krásný den, Františku, mějte se moc hezky.

0 0
možnosti
Foto

Dano, a děkuji za "mejl" ohledně rakoviny kůže!

0 0
možnosti
DT

Držím mu palce, doktoři to umí dnes dobře léčit. Krásný večer, Horste, ať se daří.

0 0
možnosti
TT

Ach jo, já už se toho boje s jazyky a všemi termíny nezbavím. Když jsem četl "tlakový hrnec", musel jsem se vážně zeptat strejdy Gůgla, jestli je tím míněn papiňák.

0 0
možnosti
DT

Ještě znám označení "piskáček" protože on opravdu trochu píská...

Nebylo označení papiňák tak nějak firemní? A ostatní ho nesměli používat?

Krásný den, Tomáši, ať se hezky vydaří.

0 0
možnosti

Zajímavé. Trochu to připomíná odstrašující statistiky z příbalových letáků, kde je ten fatální nežádoucí účinek léku vztažen třeba k jednomu člověku z miliónu a taky nemáme jistotu, jestli nejsme právě ten vyvolený.

0 0
možnosti
DT

Člověk nechce být vyvoleným ani v tom ani v tom druhém případě. Někdy když člověk čte příbalový leták, tak má pocit, že stát se mu může cokoliv kromě toho, že mu vyrostou upíří zuby...

Krásný den, Milane, ať se vám hezky daří.

2 0
možnosti
MR

Myslím, že by mělo být uvedeno, že se teplota musí být dosažena v zavařované hmotě a pak až se může počítat čas. V blogu tahle informace není jednoznačně uvedena a mohlo by dojít tedy k pochybení. Hezký den.

1 0
možnosti
DT

On je ten blog spíš matematickým vysvětlením a ne přesným receptem na cokoliv - ale doplnila jsem, díky za tip. Přeju vám krásný den, Martine.

0 0
možnosti
Foto

Připomnělo mi to sterilizaci v autoklávu, mj. i tou teplotou 121°C. Též může být jedna z deseti tisíc dávek kontaminovaná, ale je to statistika, myslím, že jsme to nikdy neviděli. Průšvihy vznikají kontaminací z prostředí během přípravy k podání, nedodržením hygieny atd.

1 0
možnosti
DT

Každá bakterie to má asi jinak - ale možná berou tu nejodolnější a podle ní se to pak řídí?

U zavařování vlastně pak další kontaminace není možná, což to dělá jednodušší.

Krásný den Kláro, ať se vám hezky daří.

1 0
možnosti
MS

Zajímavá statistika. 6D + 6D je redukce 1E-12. Kritérium six sigma, které se stanovilo jako hranice prokázání vědeckého objevu, je 2E-9. Zavařování jde tedy ještě o kus dál. Navíc se musí počítat s teplotou ve středu konzervy, která je nižší než teplota lázně a je obtížné ji přímo měřit. Proto zřejmě bude v obou parametrech - teplota a doba - dostatečná rezerva na předehřátí.

S angloamerickou soustavou jednotek souvisí další věc. Pára pro parní turbíny v elektrárnách se často ohřívá na 540°C, taky "nekulaté" číslo. Ovšem 1000°F je 538°C - odtud vítr vane.

3 0
možnosti
DT

Zajímavé! Hned se to líp pamatuje, když člověk ví, odkud se ta čísla berou.

Průmysl se řídí poučkou "bezpečnosti není nikdy dost" a myslím, že je to správně - člověk se nechce otrávit ani s velkou náhodou.

Mějte krásný den, Michale, ať se vydaří.

3 0
možnosti
  • Počet článků 970
  • Celková karma 19,69
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.