Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zajímalo by mě, jestli je skleněná konzerva nakažená botulotoxinem nějak podezřelá i vizuálně. A pokud ano, tak jak brzo? Dani diky za další zajímavý díl.,,,☺️🤚

0 0
možnosti
DT

Ano, je to vidět. Nedá se přesně říct, kdy, protože to záleží na tom, co jste do konzervy dala (jak moc nakažené to bylo) a jaká je okolní teplota. Víc bakterií nadělá víc nepořádku a když mají optimální podmínky, tak se množí rychleji. Teoreticky by to mělo být vidět za dva týdny, v praxi se čeká šest týdnů - pak už by mělo být něco poznat. Mluvíme ale o živé přírodě, takže je to jen přibližný fakt. Vždycky se může něco "pokazit" a konzerva se pokazí až později - vyloučit to nejde...

Děkuju a přeju krásný víkend, Dani, mějte se moc hezky.

0 0
možnosti
Foto

Jednu dobu jsme experimentovali se zavařováním v troubě - v podstatě sterilizace suchým teplem. Výsledky nebyly nic moc, okurky rozvařené a kompoty se kazily. Ale tak viditelnou plíseň už snad dneska nejí nikdo. (Co jiného tam ještě bylo, jsme nezkoumali, a došli k tomu, že v paneláku se zavařuje blbě.)

0 0
možnosti
DT

Taky by to mohlo být tím, že jste bydleli moc vysoko - nemyslím tím v paneláku vysoko, ale na nějaké vysočině. Pak voda dosáhne jen menší teploty a vře dřív. To by se mohlo bakteriím líbit. Vychází mi z toho, že nejlepší je zavařovat, když panuje tlaková výše. Vyšší teplota a vyšší rychlost zmírání různých breberek.

Krásný den, Kláro, mějte se moc hezky.

1 0
možnosti
TT

A Schimanski pil syrová vajíčka!

0 0
možnosti

Mimochodem, sýrová vajíčka pili často operní pěvci. Působí prý moc dobře na hlasivky. Ti asi asi botulotoxin neřešili.

1 0
možnosti

Nafouklé konzervy nebrat (už dlouho jsem takovou neviděl).

1 0
možnosti
DT

Já ano, ale je fakt, že jsem ty věci zavařovala sama a bylo to podle špatného receptu.

Profesionální konzervu jsem taky neviděla zkaženou ani nepamatuju...

Krásný den, Milane, ať se daří.

1 0
možnosti
MS

Masové konzervované produkty často jíme nastudeno na cestách - paštiky, lančmít atd. Zde je asi lepší spolehnout se na průmyslovou sterilizaci D12. Domácí produkty (obvykle s kvalitnějšími surovinami) by byly nastudeno jistější zavařené v papiňáku.

1 0
možnosti

Taky mne napadly ty paštiky, které se konzumují zastudena.

1 0
možnosti
  • Počet článků 970
  • Celková karma 19,69
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.