Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Bezinky mám v paměti osmažené jako řízky v trojobalu - květy. Byly dobré, lehké jídlo na začátku prázdnin - a jedy nikdo neřešil. Kromě tohoto jsem květy používala jako dobrý prostředek na sražení horečky u našich dětí. Do litrovky sklenice jsem nacpala tolik samotných květů, co se vešly, a zalila stolním octem - 8%. Zavíčkovala a dala do špajzu do tmy. Po 6 týdnech byla tinktura hotová. Vydržela klidně roky. Jakmile se dětem začala zvedat teplota - a to je u nich fofrem - namazala jsem jim vnitřní části předloktí a lýtka touto tinkturou. Spolehlivě snížila teplotu. Sice to smrdí, ale pomáhá. Na těch místech vystupují totiž žíly těsně pod povrch pokožky a tinktura tu nejlépe zabírá. Doporučuji. Babské rady, řeklo by se, ale bojím se, že naše slavné zdravotnictví se k nim z důvodu nedostatku všeho bude zase jednou ještě rádo vracet. Zdravím Dani a dík za info. O bezinkách si vždycky ráda počtu a jejich marmeláda je famózní. Přeji hezký den.

3 0
možnosti

Díky za recept a tip na tinkturu! Mám taky takový pocit, že to třeba budeme jednou potřebovat. Byla bych radši, kdyby ne, ale člověk nikdy neví.

Přeju moc hezký večer, Dani, ať se vám hezky vydaří.

0 0
možnosti

Krásný den do Norimberku, ať se hezky daří, Horste.

0 0
možnosti

Jsem ráda, že se líbilo, přeju Vám krásný den, Janko.

0 0
možnosti
Foto

A to si neumíte představit, jak vypadala místnost, kde mi bouchlo bezinkové víno!

3 0
možnosti

Asi jako naše kuchyň, když má se žena pokoušela otevřít PETku červeného burčáku a z láhve se stala raketa s reaktivním pohonem.

5 0
možnosti
Foto

Tak to otrava u dospělých nehrozí, stovky gramů bezinek běžně nesezobeme (a stejně nás maminky učily, že je jíst nemáme). Ale ty zvědavé děti, tam něco hrozit může...

1 0
možnosti

Přesně tak - "bezinky se nejedí" má člověk zafixované z dětství. Dovedu si představit otravu v případě, že by si člověk udělal unikátní čerstvě vymačkanou šťávu z bezinek plnou vitamínů (a jedu), když na to člověk zapomene, proč se bezinky nejedí. Asi by to bylo jen na proběhnutí, ale i tak...

Krásný den, Kláro, ať se vám vydaří.

1 0
možnosti

Nejen želé, džem či kompot, ale ve formě květů též vynikající sirup na limonádu.

2 0
možnosti

Sirup z květů musí být moc dobrý. Matně si vzpomínám, že něco podobného dělali příbuzní. Krásný den, Dane, ať se daří.

0 0
možnosti

Z bezinek (po převaření) děláme likér, který chutná trochu jako griotka.

1 0
možnosti

Tipla bych si, že se to nejdřív odšťaví a povaří a pak míchá s alkoholem a cukrem? Krásný den, Milane, ať se vám vydaří.

0 0
možnosti

Zajímavé. Slabé jedy jsou v řadě dalších potravin, ale k pozorovatelnému vlivu by jich člověk musel sníst obrovské množství. Některé druhy jedlých hub vyžadují důkladné tepelné zpracování, kdysi jste psala o solaninu v bramborách.

Nedávno jsem zmiňoval přednášku Tomáše Přibyla Kterak nás sežere čínský kosmický drak, pro případné zájemce je už k dispozici ke shlédnutí.

https://www.youtube.com/watch?v=pAl3HiAo50s

0 0
možnosti

Díky za link. Jste moc hodný.

Houbám se chci vlastně také věnovat. Tam je to asi ještě zajímavější - škoda, že tu nemáme blogera, který by chtěl zpopularizovat sběr hub - většiny hub se člověk bojí, protože je nezná.

Přeju krásný den a ještě jednou díky za ten link, tyhle přednášky jsou moc prima.

1 0
možnosti
  • Počet článků 970
  • Celková karma 19,69
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.