Diskuse
Chemie v kuchyni - bezinkový jed
Děkujeme za pochopení.
D35a92n49a 83Š79u89m80o60v27á
Bezinky mám v paměti osmažené jako řízky v trojobalu - květy. Byly dobré, lehké jídlo na začátku prázdnin - a jedy nikdo neřešil. Kromě tohoto jsem květy používala jako dobrý prostředek na sražení horečky u našich dětí. Do litrovky sklenice jsem nacpala tolik samotných květů, co se vešly, a zalila stolním octem - 8%. Zavíčkovala a dala do špajzu do tmy. Po 6 týdnech byla tinktura hotová. Vydržela klidně roky. Jakmile se dětem začala zvedat teplota - a to je u nich fofrem - namazala jsem jim vnitřní části předloktí a lýtka touto tinkturou. Spolehlivě snížila teplotu. Sice to smrdí, ale pomáhá. Na těch místech vystupují totiž žíly těsně pod povrch pokožky a tinktura tu nejlépe zabírá. Doporučuji. Babské rady, řeklo by se, ale bojím se, že naše slavné zdravotnictví se k nim z důvodu nedostatku všeho bude zase jednou ještě rádo vracet. Zdravím Dani a dík za info. O bezinkách si vždycky ráda počtu a jejich marmeláda je famózní. Přeji hezký den.
D63a74n15a 24T66e38n29z12l84e54r
Díky za recept a tip na tinkturu! Mám taky takový pocit, že to třeba budeme jednou potřebovat. Byla bych radši, kdyby ne, ale člověk nikdy neví.
Přeju moc hezký večer, Dani, ať se vám hezky vydaří.
H16o72r54s32t 37A69n45t39o28n 77H57a88s14l11b35a77u16e27r
Dano, děkuji za informaci!
D86a76n96a 46T66e15n43z34l88e20r
Krásný den do Norimberku, ať se hezky daří, Horste.
D44a59n62a 81T68e74n69z13l88e88r
Jsem ráda, že se líbilo, přeju Vám krásný den, Janko.
P31a12v25e18l 56D69v16o48ř88á12k
A to si neumíte představit, jak vypadala místnost, kde mi bouchlo bezinkové víno!
M79i34l92a89n 33Š78ť64a78s48t51n95ý
Asi jako naše kuchyň, když má se žena pokoušela otevřít PETku červeného burčáku a z láhve se stala raketa s reaktivním pohonem.
K45l15á72r41a 47T83ů84m45o68v63á
Tak to otrava u dospělých nehrozí, stovky gramů bezinek běžně nesezobeme (a stejně nás maminky učily, že je jíst nemáme). Ale ty zvědavé děti, tam něco hrozit může...
D85a30n56a 15T52e62n24z77l92e76r
Přesně tak - "bezinky se nejedí" má člověk zafixované z dětství. Dovedu si představit otravu v případě, že by si člověk udělal unikátní čerstvě vymačkanou šťávu z bezinek plnou vitamínů (a jedu), když na to člověk zapomene, proč se bezinky nejedí. Asi by to bylo jen na proběhnutí, ale i tak...
Krásný den, Kláro, ať se vám vydaří.
D42a81n 19R43o19z65s71í57v88a19l
Nejen želé, džem či kompot, ale ve formě květů též vynikající sirup na limonádu.
D90a64n47a 92T85e95n52z76l19e85r
Sirup z květů musí být moc dobrý. Matně si vzpomínám, že něco podobného dělali příbuzní. Krásný den, Dane, ať se daří.
M30i12l29a48n 93Š14ť46a84s80t26n50ý
Z bezinek (po převaření) děláme likér, který chutná trochu jako griotka.
D11a55n73a 63T63e95n38z31l80e21r
Tipla bych si, že se to nejdřív odšťaví a povaří a pak míchá s alkoholem a cukrem? Krásný den, Milane, ať se vám vydaří.
M30i82c62h29a55l 20S47e67d16m55í39k
Zajímavé. Slabé jedy jsou v řadě dalších potravin, ale k pozorovatelnému vlivu by jich člověk musel sníst obrovské množství. Některé druhy jedlých hub vyžadují důkladné tepelné zpracování, kdysi jste psala o solaninu v bramborách.
Nedávno jsem zmiňoval přednášku Tomáše Přibyla Kterak nás sežere čínský kosmický drak, pro případné zájemce je už k dispozici ke shlédnutí.
D15a29n86a 76T72e68n88z19l72e39r
Díky za link. Jste moc hodný.
Houbám se chci vlastně také věnovat. Tam je to asi ještě zajímavější - škoda, že tu nemáme blogera, který by chtěl zpopularizovat sběr hub - většiny hub se člověk bojí, protože je nezná.
Přeju krásný den a ještě jednou díky za ten link, tyhle přednášky jsou moc prima.
- Počet článků 973
- Celková karma 19,70
- Průměrná čtenost 1324x