Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jen plastové nádobí zůstalo mokré a flekaté. Na vině není myčka, na vině je ... fyzika.

Zdroj: https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=700369

To není pravda. Trochu přehnaná analogie: když si někdo pustí pětikilové závaží na nohu a zraní si chodidlo, tak za to nemůže fyzika, ale může si za to sám. Obdobně, myčka, kterou popisujete a která nedostatečně suší plastové nádobí, není dostatečně dobrá myčka. Fyzika za to nemůže, ta je jaká je a my lidi s jejími zákony musíme počítat. Nevím, jak udělat lepší myčku. Na to bychom se museli zeptat například velkého inovátora Elona Muska. Třeba by něco vymyslel. ;-)

0 0
možnosti
Foto

Oprava

... a zraní si nárt (ne chodidlo) a palec u nohy ...

0 0
možnosti

Myčku s manželem nemáme a nikdy jsme neměli z podivuhodného důvodu. Mně totiž není žádného nádobí moc. Na konci třeťáku na střední jsem s kamarádkou absolvovala 3 týdenní školní brigádu v závodě Sfinx Č. Budějovice, který vyráběl smaltované kastroly. Myly jsme je obě 3 týdny, Zvládly jsme šest a půl obřích pyramid hrnců, vyskládaných na zemi jako plechovky od konzerv v obchodech, o základně 4x4. Myly jsme je ve škopku jarem a při tom nad náma létaly vlaštovky rozbitými okny ve střeše. Nechtějte vidět, jak vypadaly ty hrnce uvnitř. Že by je někdo skládal dnem nahoru, to nám zakázali. Nemohly jsme pochopit, že čisté hrnce máme rovnat do úplně stejné pyramidy, jen o 10 m vedle. To byla asi jejich firemní politika. Nechápu to celých 46 let. :-) Ovšem po téhle zkušenosti mě nádobí doma připadá jako zcela zanedbatelné množství. Moc ráda jsem si Dano přečetla tento blog a jsem ráda, že myčku nemám - ještě tak po ní znova mýt a utírat! ;-D;-D;-D Zdravím!R^

1 0
možnosti
DT

Nemusíte znova mýt a utírat, jen právě ty plastové věci zůstanou pokryté kapkami vody. Jinak je to opravdu skvělý pomocník, srovanala bych to s pračkou. Prát věci v ruce taky jde, ale je to přeci jen úplně jiný level než naházet to do pračky a vytáhnout to čisté, vyždímané a připravené k pověšení nebo vhození do sušičky. R^

Mějte krásný den a díky za milou návštěvu i příběh. :-)R^

0 0
možnosti
JC

J62i31ř94í 70C79á23b

11. 2. 2019 20:52

A jak potom vysvětlíte, že hliníkový hrnec uschne dobře a hliníková pánev s adhezní vrstvou je zcela mokrá.

0 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti
DT

Děkuju a přeju hezký večer. :-)

0 0
možnosti
WW

R^ Hezký blog. Pěkně vysvětleno.

1 0
možnosti
DT

Děkuju moc. :-) Jsem ráda, že se vám líbilo, Waldo. Přeju hezký a příjemný večer. R^

0 0
možnosti
MS

Myčku jsme si nepořídili, protože už jsme v domácnosti jenom dva. U plastového nádobí mě rozčiluje jiná věc - mnohem hůře se z něj smývá mastnota, i když použiji mycí prostředek a velmi horkou vodu. Zatímco sklo a kovy se odmastí bez problému, plastová miska zůstává na omak mastná i po několikerém umytí. Že by byla příčina také v té horší tepelné vodivosti?

0 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti
MS

R^ Další pěkný článek o fyzice všedního dne. Z laického pohledu je po otevření myčky skleněné a kovové nádobí při doteku horké, zatímco plasty jsou celkem chladné. Při sušení se myslím do trubek ve stěnách myčky napustí chladná voda, čímž se ochladí vzduch, který má 100% relativní vlhkost a voda se sráží na stěnách. Běžné nádobí zůstane teplejší než vzduch, čímž se kolem něho vytvoří miniaturní vrstva vzduchu s nižší než 100% vlhkostí a voda se vedle stékání může také odpařovat. Plast chladne prakticky stejně rychle jako vzduch a proto na něm zůstávají kapky. Roli může hrát i odlišné povrchové napětí u plastu.

V jistém smyslu ovšem myčka za mokré plastové nádobí může. Jeden výrobce používá při sušení systém s názvem PowerDry, kdy se do myčky při sušení vhání ventilátorem studený suchý vnější vzduch. Vlhkost vzduchu se tak sníží pod 100% a mohou schnout i plasty; tvrdí, že tak usuší i plastové nádobí. Nezkoušel jsem. Ostatní výrobci zase tvrdí, že se do myčky ventilací dostane se vzduchem také prach a je to nehygienické. ;-D

0 0
možnosti
DT

Smáčivost plastu v tom bude také hrát svou roli. R^ To jsem v blogu nezmínila.

Větší kapky díky většímu objemu hůř schnou - a protože má plast k dispozici málo akumulovaného tepla, není šance. R^

Podobnou myčku máme, suší pomocí zeolytu, ale na plast to nemá vliv (viz obrázky). :-) Mějte krásný večer, Michale a díky moc za (jako vždy) milou návštěvu.

0 0
možnosti
TT

Vysvětlené je to pěkně, přesto myčku v domácnosti odmítám. Utírat se musí všechno, jinak to velmi rychle zešedne - co si budem vykládat, ona ta voda vždycky obsahuje nějaký ty vápenný potfory, co se všude usazují, kromě dalších částeček. Takže když se podívám na čas skládání do myčky a vytahování oproti umytí houbičkou s jarem, vychází mně ruční umývání ve všech ohledech lépe. To si člověk může taky lépe načasovat utírání aneb leštění, které je tou těžší částí procesu, díky čemuž proběhne finišování mnohem rychleji a dokonaleji. ;-)

0 1
možnosti
MS

Proto se v myčce hodí mýt pouze nádobí s označením "vhodné do myčky" či tak nějak. Usazování je zde výrazně omezeno. Nejproblematičtější je průzračné sklo, které s usazeninami vypadá nechutně.

Pro vlastní mytí se přidává tzv. sůl, která vápno ve vodě rozpouští, ale při oplachování už ne a v závěru něco zvládne leštidlo.

0 0
možnosti
Foto

A máme nový týden, Dano, a vím, že myčka za to nemůže:-)R^R^

0 0
možnosti
DT

Přeju krásný začátek týdne Tobě i Tvým blízkým, Horste, krásný večer. :-)R^

0 0
možnosti
Foto

Vidíte, to neznám. Myčku nemáme a nikdo si nikdy nestěžoval. Asi tyhle věci lidi berou, že to tak prostě je.:-)

0 0
možnosti
DT

R^ Pro případ, že si vám někdo bude stěžovat, můžete vysvětlit, že za to myčka fakt nemůže. :-) Mějte moc prima den, Kláro, ať se vám vydaří.

1 0
možnosti
  • Počet článků 971
  • Celková karma 19,82
  • Průměrná čtenost 1327x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.